Annons:

Skadade VH-produkten prisas för sitt ledarskap i SHL-klubben

Icke Perssons stipendium (årets junior) delades ut till Vimmerbykillen och IK Oskarshamn-spelaren Victor Freedeke innan IK Oskarshamns match mot Rögle BK i slutet av grundserien. Foto: Privat

Skadade VH-produkten prisas för sitt ledarskap i SHL-klubben

Victor Freedeke har på grund av skada tvingats avsluta årets säsong i förtid. Den Vimmerby Hockey-fostrade centern mottog nyligen ett fint pris som ger plåster på såren. 
– Det betyder jättemycket, säger 19-åringen som tillhör IK Oskarshamns J20-lag.  

Annons:

Det var innan nedsläpp i en av IK Oskarshamns avslutande grundseriematcher som Icke Perssons stipendium delades ut till årets juniorspelare i SHL-klubben. 

Victor Freedeke, 19-årige centern med Vimmerby Hockey som moderklubb, är årets pristagare.

– Jag får priset för sättet jag är på, att jag är en ledare och visar vägen oavsett om det går bra eller dåligt, säger Victor Freedeke. 

Hur känns det att få det här erkännandet?

– Det betyder att jag har åstadkommit och åstadkommer något bra i den rollen jag är som spelare. Jag kanske inte är spelaren som gör alla poäng, men jag är spelaren som bidrar med massa energi. Det är många som har tackat mig för det och många som tycker att det är bra att jag som spelare i den här unga åldern vågar visa att man kan vara en bra spelare även om man inte gör alla poängen. 

Skadade knät i november

Victor Freedeke beskrivs som en defensivt inriktad center. 

– Min roll är att bygga en trygg grund bakifrån för att de som ska göra poäng framåt kan spela i anfallszonen. 

På grund av en knäskada som han ådrog sig i november 2023 har han tvingats avsluta årets säsong i förtid. 

– Jag var på is veckan efter skadan och sedan tog det tre veckor innan jag kände att jag måste åka till sjukhuset och kolla upp det. Magnetröntgen visade att korsbandet hade gått av och släppt från fästet på undersidan. Vi tog beslut om att jag skulle skippa resten av den här säsongen och operera mig. Jag är nyopererad och har förhoppningar om att spela hockey i november igen. 

Det är just nu fullt fokus på rehabiliteringen och att komma tillbaka i så bra form som möjligt.

– Det är full rehab varje dag tills jag är spelklar. Det är rätt tufft mentalt, men det är där man kan bygga något till efter skadan och man brukar säga att man får dubbla pannben. Direkt efter skadan funderade man på om man skulle spela mer ishockey eller lägga av. Jag tog beslutet om operation för att jag vill ha en lång karriär och fortsätta spela ishockey. 

"Behöver lära mig något nytt"

Freedeke är inne på sista gymnasieåret i Oskarshamn och tar studenten till sommar. Var han spelar hockey efter att ha kommit tillbaka från skadan är oklart.

– Jag har ett år kvar med IKO:s J20-lag, men jag bestämmer mig inte förrän den dagen jag är spelklar och jag känner att jag vill ha så många dörrar öppna som möjligt. Jag hoppas att IKO håller sig kvar i SHL och att man kan bygga en bra grund i en SHL-klubb och sedan får man se vad det blir. 

Victor Freedeke har spelat J20-hockey i tre säsonger och ser fram emot nästa steg i karriären. 

– Jag känner att jag behöver lära mig något nytt, komma ut i seniorhockeyn och känna på högre fart och högre tempo. Man vill alltid spela på så hög nivå som möjligt, men man måste anpassa sig efter den nivå man ligger på.

Fakta

Motiveringen till varför Victor Freedeke tilldelas Icke Persson-stipendiet: ”Han kom till Oskarshamn tidigt i sin karriär och har redan hunnit med att göra fyra säsonger i klubben trots sin unga ålder. En ledare på isen, en ledare utanför isen. Årets juniorspelare visar vägen oavsett om det handlar om skolan, hockey eller vardagsliv. Med sitt ödmjuka sätt att vara är han ett livs levande bevis på att ”lead by example” är ett vinnande koncept för att få gruppen att prestera på den nivå som krävs. Säsongens vinnare av Icke Persson-stipendiet och årets juniorspelare är Victor Freedeke”.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt