Annons:

Victor och Jonas bärgade SM-brons efter rysare på slutsträckan

Tre ekipage låg på samma poäng inför den allra sista sträckan. Victor Karlsson och Jonas Magnér slutade trea och blev bronsmedaljörer i rally-SM. Foto: Victor Karlsson Rally/Pressbild

Victor och Jonas bärgade SM-brons efter rysare på slutsträckan

Järnforsenkillen Victor Karlsson, tävlande för Vimmerby MS, hade chans på SM-guldet. Inför den sista sträckan var det tre förare på samma SM-poäng.

Karlsson satte en tredjetid, en sekund efter silvermedaljören Emil Karlsson och 1,4 sekunder efter guldmedaljören Hampus Jakobsson.

– Jag gjorde vad jag kunde på sista sträckan men det räckte inte, sa Victor Karlsson bittert.

 

Annons:

Sista deltävlingen i Rally-SM blev en nagelbitare i den nationella 2WD-klassen. Victor Karlsson och hans kartläsare Jonas Magnér låg trea totalt inför tävlingen, bara två poäng efter tvåan Emil Karlsson från Hällefors MK. Hampus Jakobsson låg fyra, sju poäng efter Victor Karlsson. 

– Direkt efter att jag gick i mål på sista sträckan så kändes det riktigt bittert, 1,4 sekunder eller två poäng från SM-guld. Med lite distans tror jag att bronsmedaljen kommer att sitta fint. Målet var ju att ta en SM-medalj och det lyckades jag med. Dessutom har jag slutat tvåa i klassen i tre av de fyra deltävlingarna, säger Victor Karlsson.

Klassledaren tvingades bryta

För att ta det från början; Tävlingen började i fredagskväll med fyra mörkersträckor. Återigen hade Victor Karlsson svårt att få till det på fredagssträckorna. 

Noterbart är att suveränen och ledaren i klassen, Patrik Flodin, tvingades bryta igen. Denna gång redan på förstasträckan då han var ute i kanten, slog i ena bakhjulet, krökte till fälgen som slog bort bromsoket. Efter målgången konstaterades att även bakaxeln var böjd. Patrik valde att bryta totalt och hoppade över omstarten på lördagen.

Det öppnade helt plötsligt upp för fajten om guldmedalj för både Victor Karlsson och Emil Karlsson. Men bröderna Jakobsson, Hampus och co-drivern Pontus, ville också vara med och som tog den rejäla chansen och högg till ordentligt i deras Toyota Corolla på fredagskvällen. De ledde klassen inför lördagens omstart medan Victor Karlsson låg fyra, 11 sekunder efter Hampus Jakobsson. Emil Karlsson hade en ännu sämre fredagskväll och var 10 sekunder efter Victor Karlsson.

– Det var svårt att hitta känslan på fredagskvällen. Vi gjorde lite ändringar inför de två sista sträckorna och fick till det bättre. Tyvärr så släppte vi iväg Hampus Jakobsson lite för mycket.

Rysare på sista sträckan

Med facit i hand var det delvis här som Victor Karlsson körde bort guldmedaljen. Victor gjorde i vanlig ordning en otroligt bra uppkörning och kom upp till andraplatsen, men det räckte inte. Emil Karlsson gjorde en ännu bättre uppåkning på lördagen. 

Inför den sista sträckan, powerstage, låg Hampus, Victor och Emil på exakt lika många SM-poäng. Det handlade alltså om vem som skulle vara snabbast ock köra hem mest powerstagepoäng. Hampus var snabbast och fick fem bonus, Emil fyra bonus och Victor tre bonuspoäng.

Hampus var fyra tiondelar snabbare än Emil och 1,4 sekunder snabbare än Victor och således var Emil en sekund snabbare än Victor.

Två SM-medaljer till länet

Trösten för Victor Karlsson är att han körde hem karriärens första SM-medalj.

Noterbart är att Joachim Carlström från Kalmar med tävlandes för Gullabo RC, körde hem SM-guldet i den internationella 4 wd klassen med sin Mitsubishi Mirage. Joachim har varit med i SM i många år och när han äntligen lyckades köra hem karriärens första SM-medalj så slog han till med guld direkt.

Annons:

Conny Blomander

blomander.conny@gmail.com

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt