Annons:

Kjell Fransson hoppas att bilen ska hålla när det nu är dags för Midnattssolsrallyt. Foto: Privat

Nu får Kjell köra rally på Storgatan: ”Har varit min dröm”

I 25 år har Kjell Fransson tänkt tanken att någon gång få köra rally på Storgatan hemma i Hultsfred. I morgon blir den tanken verklighet.
– Det har varit lite av min dröm, säger Kjell Fransson inför starten av Midnattssolsrallyt.

Annons:

För andra året i rad körs Midnattssolsrallyt med Vimmerby som centralort. Startskottet för den klassiska rallytävlingen går i morgon kväll och tävlingen inleds med en sträcka som går genom centrala Hultsfred. För Hultsfredsbon och Vimmerby MS-föraren Kjell Fransson slår därmed en dröm in.

– Det lär vara första gången det körs rally på Storgatan, jag tror inte att någon annan har gjort det tidigare, skrattar Kjell Fransson och fortsätter:

– Det här har varit lite av min dröm. I 25 års tid har jag tänkt på hur häftigt det skulle vara att köra en publiksträcka på just Storgatan.

Hoppas på en folkfest

För ett år sedan berättade Kjell Fransson om sina planer för Lars Jonsson, projektledare för Midnattssolsrallyt.

– Och sen ringde han en dag när han satt med politiker och tjänstemän i Hultsfred. Då satte han på högtalartelefon och jag fick berätta om mina tankar. ”Lasse” har efteråt berättat att hakorna höll på att fara ned i skrivbordet

Tanken från början var att rallyt skulle gå genom naturreservatet Alkärret men det visade sig, av förklarliga skäl, inte vara någon god idé. Istället blir det alltså rally på Storgatan.

– Det ska bli spännande. Jag hoppas på bra väder och mycket folk, säger Kjell Fransson.

Motorn strular

En sak oroar dock Kjell Fransson inför rallyt. Den bil, en Renault, som han tävlar med från och med den här säsongen har bråkat en hel del.

– Vi har haft jättebekymmer med bilen och har fått skruva mycket. Ett tag var vi inne på att plocka fram Folkvagnen istället, men nu har vi bestämt att det blir Renaulten,

Vad har det varit för problem?

– Egentligen skulle det vara lättare att tala om vad som inte har hänt, skrattar Kjell Fransson. I början var det problem med en slirande koppling och sedan fick vi in damm på fel ställe. Den sista tiden har vi inte riktigt fått motorn att gå och vi hittar inte felet. Det är väldigt frustrerande.

”Skulle bli som ett nederlag”

Kjell Fransson är annars känd för att susa fram i en gul bubbla, en bil som alltid brukar fungera utan problem.

Varför plockar du inte fram bubblan istället och kör med den i Midnattssolsrallyt?

– Jag klarar inte av att ställa in Renaulten nu och inte veta om det skulle funka eller inte. Det skulle bli som ett nederlag. Nu får vi testa och hoppas att det håller.

Förra året gjorde Kjell Fransson en mycket stark insats i Midnattssolsrallyt. Han vann sin klass och slutade på plats tolv totalt. Chanserna att göra bättre tider finns med Renaulten, men då måste den förstås fungera prickfritt.

– I de tävlingar jag har åkt med den hittills har vi sett att det går lite fortare, när den fungerar vill säga.

Vad har du för målsättning?

– Det är ett långt rally och mycket ska falla på plats. Skulle vi nå samma placeringar som förra året skulle jag vara jättenöjd. Startfältet är större i år och det är inte färre duktiga chaufförer på startlinjen. 

”Finns inte nog med lovord”

Rallyt avslutas sedan med målgång i Vimmerby på lördag eftermiddag. Dessförinnan ska bland annat ytterligare en publiksträcka hinnas med. Den körs i centrala Vimmerby på fredag kväll.

Hur ser du på att det blir två så kallade publiksträckor i årets rally?

– Jag tror att det är jättepositivt för rallyt. Det här är ju ett rally som ska ut till folket, det ska vara en publikfest.

Kjell Fransson kommer att ha med sig P-O Eriksson som kartläsare. Han passar också på att rikta en tanke till en annan person i teamet.

– Utan min huvudmekaniker Magnus Bäck från Lessebo hade jag inte kommit till start i rallyt. Han lägger ned mycket tid och kraft på det här och driver även på mig. Det finns inte nog med lovord när det gäller Magnus, säger Kjell Fransson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt