Annons:

Kåsa-favoriten Elowson vill bjuda på repris:

Albin Elowson vann senast det kördes en SM-deltävling i Vimmerby. Han vann även Novemberkåsan i Vimmerbyskogarna 2018. Arkivfoto: Ossian Mathiasson

Kåsa-favoriten Elowson vill bjuda på repris: "Kollat till de värsta kärren"

2018 vann Albin Elowson Novemberkåsan i Vimmerbyskogarna. Nu vill favoriten göra om bedriften och köra hem sin fjärde Kåsa-seger i helgen.

– Målet är absolut att vinna. Det är bara att åka ut, ta en sak i taget och mosa på, säger Albin Elowson.

Annons:

Att 28-årige Albin Elowson är Sveriges just nu vassaste enduroförare är det nog inte många som säger emot. Att han är storfavorit till att köra hem klassiska Novemberkåsan för fjärde gången är därför inte oväntat. Han väntas dock få hårt motstånd av inte minst Niklas Persson. Det är något som han själv skriver under på.

– Framförallt skulle jag säga att Niklas Persson är det främsta hotet. Kanske att Eemil Pohjola från Finland kan utmana också, förarna från Finland är vana vid att köra lite tuffare tävlingar. Sen kan det komma lite andra uppstickare också, säger Albin Elowson.

"Otroligt fint i skogen"

Skövde-föraren kom till Vimmerby redan i tisdags kväll för att förbereda sig för Novemberkåsan på bästa sätt. När vi pratade med honom på torsdagseftermiddagen var han ute i skogen för att kolla vad som väntar på lördag.

– Vi är ute i skogen och rekar nu och var ute hela dagen igår också. Man hinner inte gå allt, men jag försöker skaffa mig en överskådlig blick och bilda mig en uppfattning. Framförallt har vi kollat till de värsta kärren, säger Elowson.

Det har talats om att det lär bli en riktigt tuff tävling som väntar de runt 180 startande. Ints minst med tanke på allt regn som har kommit under en längre tid. Albin Elowson tycker ändå att det ser bra ut i spåren.

– Jag vet att det har kommit mycket regn här på sistone, men det är otroligt fint i skogen. Där det är kärr och lerhål är det såklart skitigt, men annars ser det bra ut.

Senast Vimmerby arrangerade Novemberkåsan kom det viss "kritik" mot att banan var för enkel och att för många förare tog sig i mål. Är det tuffare i år?

– Det där snacket med att det var för lätt... Jag vann Novemberkåsan i Vimmerby 2018 och så trött som jag var efter den tävlingen har jag aldrig varit. Det kanske var lätt för flera motionärer att ta sig runt, men för mig som behöver köra fort för att vinna var det riktigt tufft.

Är det blötare i skogen nu än det brukar vara vid en kåsa?

– Nej, jag tycker att det ser ut som det ska göra vid en kåsa helt enkelt. Sen finns det några mossar där det kommer att gå sönder och där man undrar om de kommer behöva dra om bansträckningen under tävlingens gång.

"Redo för uppgiften"

2018 drog Albin Elowson upp tempot från start redan på dagsetappen.

– Jag drog upp ett väldigt högt tempo redan på dagen så till natten hade jag skaplig koll på läget. Då kunde jag lägga mig bakom Ljunggren (Joakim) och bevaka min placering. Jag minns att det var en snabb kåsa och egentligen tog jag mig i mål på ett ganska kontrollerat sätt.

Hur är formen inför tävlingen i helgen?

– Jag tycker att det känns bra och jag har bra koll på grejerna. Det bådar gott inför helgen. Jag känner mig redo för uppgiften.

Det är heller ingen tvekan om att favorittippade Albin Elowson, som också vann tävlingen 2022, trivs i skogarna runt Vimmerby.

– Det passar mig bra. Senast det kördes en SM-tävling i Vimmerby vann jag och senast Kåsan kördes här vann jag. Med tanke på det har jag väl oddsen på min sida, säger han.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt