Annons:

Farfar ”Beppe” stöttar Robert i första Kåsan: ”Kommer vara helt sjukt”

17-årige Robert Blom kör sin första Novemberkåsa och får stöd av sin farfar, betydligt mer rutinerade Hans Bertil "Beppe" Blom. Foto: Linus Johansson

Farfar ”Beppe” stöttar Robert i första Kåsan: ”Kommer vara helt sjukt”

17-årige Robert Blom är redo för sin debut i Novemberkåsan. Runt sig har han rutin i massor, inte minst genom farfar Hans Bertil ”Beppe” Blom.
– Det kommer vara nervöst när jag står vid starten. Fy fan, säger Robert Blom och garvar.

Annons:

Det är dagen innan Novemberkåsan i Vimmerby när vi träffar Robert Blom och hans farfar Hans Bertil Blom, mer känd som ”Beppe”.

För Robert, som till vardags studerar på golfgymnasiet i Linköping, blir det den första Novemberkåsan.

– Lite nervöst är det, speciellt då det är på hemmaplan. Samtidigt gör det att det blir ännu roligare, säger Robert Blom.

Hade du kört om det varit någon annanstans än i Vimmerby?

– Jag tror inte det. Jag har ju mycket med golfen som tar mycket av min tid. Men det känns fränt att få åka en kåsa hemma i Vimmerby.

Tränat hårt

Roberts pappa Herman Blom körde i mål i Kåsan i Vimmerby 2008. Nu vill Robert Blom först och främst lyckas med samma sak.

– Målsättningen är att ta mig i mål. Sen vet jag att om jag kör bra kan jag göra bra resultat. Men det är inte det jag siktar på i första hand.

Hur mycket har du tränat inför Novemberkåsan?

– Jag har kört jättemycket, varje helg när jag kommit hem. Sen har jag tränat på gym i veckorna, säger Robert Blom. 

Hitta ett bra tempo

Någon större tävlingserfarenhet finns däremot inte.

– Jag startade i Ränneslättsloppet som träning, men då körde jag sönder hojen. Nu hoppas jag att allt håller i Kåsan istället.

Känner du dig redo?

– Det gör jag. Jag har varit lite förkyld, men det ska gå bra. Jag är laddad och ska försöka att hitta ett bra tempo. Jag har kört så pass mycket så jag är inte orolig. Sen har jag varit ute och gått i skogen så jag har koll på kärr och backar.

Råd och tips har Robert Blom bland annat fått från farbror Nicklas, som har kört i mål på Novemberkåsan vid 21 tillfällen.

”Hoppas att det har gått in”

En särskild uppmaning kommer också från farfar Hans Bertil ”Beppe” Blom.

– Jag har predikat och predikat om att han ska ta det lite vackert på dagvarvet. Jag hoppas att det har gått in. Det är roligt att ha med barnbarnet i tävlingen, han blir det första barnbarnet som startar i en kåsa, säger ”Beppe”.

Tror du att han klarar det?

– Jag hoppas verkligen det.

Vad säger då Robert Blom om farfars uppmaning?

– Visst har han predikat om att jag inte ska gå på för hårt på dagen. Men sen går det inte åka för sakta heller. Man blir trött om man inte hittar det rätta flytet, då studsar man omkring istället.

”Blir grymt kul”

Robert Blom ser fram emot att köra inför storpublik i hemmaskogarna.

– Jag har många kompisar som är laddade och ska ut och heja. Sen blir det grymt kul att dra på lysena och komma ner till mossen i Borghult. Det kommer stå hur mycket folk som helst där, det kommer vara helt sjukt.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt