Annons:

I dag kör Johan för pappa ”L-A” – ”Även sista dagen pratade vi om folkrace och bilar”

Semesterracet är speciellt för Johan Karlsson och i år blir det lite extra speciellt när han kör för att hedra sin pappa Lars-Agne "LA" Karlsson. Foto: Linus Johansson

I dag kör Johan för pappa ”L-A” – ”Även sista dagen pratade vi om folkrace och bilar”

För en dryg månad sedan somnade Lars-Agne ”L-A” Karlsson, som närmast kan ses som en legend i funktionärsstaben i Semesterracet, in. När hans son Johan Karlsson i dag kliver in i Semesterracet blir det förstås i en folkvagn för att hedra sin pappa.
– Jag har velat ringa honom hur många gånger som helst nu när jag har hållit på med den här bilen, säger Johan Karlsson.

Annons:

När Semesterracet i går startade inleddes dagen med en tyst minut för Lars-Agne Karlsson, eller ”L-A”, som alla säger i Gnagaredalen. Det räcker med att gå runt på området i några minuter för att förstå att han var en minst sagt omtyckt person. Många förare har också valt att hedra den alltid så hårt ideellt arbetande ”L-A” med att köra med hans färger; blått, vitt och rött på sina bilar.

– Han var världens snällaste. Såg han en unge som kom här och var lite ledsen så gav han honom eller henne en tia till glass. Det var sådan han var, han ville alltid hjälpa allt och alla. När han begravdes förra veckan var det väldigt mycket folk i kyrkan, även sådana som jag aldrig har sett tidigare, och då märkte man verkligen hur mycket han betydde för folk, säger Johan Karlsson.

Fixade från sjukhussängen

För Johan Karlsson har det inte varit ett alternativ att inte komma till start i Semesterracet. Ett sådant beslut hade pappa ”L-A” knappast ställt sig bakom. I samband med Semesterracet har han genom åren varit det mesta man kan vara, som funktionärsansvarig, säkerhetsansvarig och banchef. Det här med motorsport låg sannerligen ”L-A” extremt varmt om hjärtat.

– Han har varit med här sedan det drog igång. Även om han egentligen var mest intresserad av rally så var han alltid med på folkracen också.

Och på tal om rally så berättar Johan en sak som var så typiskt hans pappa.

– Till och med från sjukhussängen fixade han folk till en sträcka på Emiltrofén. Han ringde runt och fixade så att alla poster var tillsatta och sen sa han till sköterskan att på lördag ska jag ha permission. Jag fick åka och hämta honom vid sju på morgonen och så åkte vi hans sträcka bara för att se så det funkade och så var vi ute och tittade lite. Även sista dagen så pratade vi om folkrace, bilar och allt möjligt. ”Mjölkis” (Alexander Alexandersson) körde någon sprint den dagen så då frågade han hur det gick. Han var väldigt med ända in i slutet.

Haft stora problem

När vi kommer till Semesterracet så har hemmatävlingen i många år varit en mardröm för Johan Karlsson. Han har kört den ett tiotal gånger och bara lyckats ta sig till finaldagen en gång.

– Det är riktigt dåligt faktiskt. Jag hade jätteproblem med att åka här till för två år sedan kanske, då släppte det. Några år har jag haft svartflagg i något heat och då måste man åka fullt resten. Det har varit mycket tillfälligheter.

Vad betyder Semesterracet för dig?

– Jag är uppvuxen med det. Det är den fränaste tävling man kan köra, även om jag gillar Gotland och det upplägget mer. Där blir det lite semester också med lediga dagar. Här är det alltid något att styra med, skrattar Johan Karlsson.

– Sen blir det en extra press också och då fungerar det oftast inte, tillägger han.

Har det varit ett problem för dig genom åren?

– Jag vet inte. Delvis har jag haft lite tekniska problem många år. Sen sätter man en högre press på sig själv också. Men det gör jag på Gotland också och där har det funkat och jag har varit i A-final två gånger. 

”Hans favoritbil”

Vimmerbyföraren brukar köra Volvo, men när han kliver in i Semesterracet i dag blir det med en Folkvagn.

– Det har jag inte gjort här på många år förutom två Höstrace i rad och då har det funkat bra. Så nu tänkte jag att jag gör ett test i år och sen blev det lite mer av det nu när farsan dog, det är hans favoritbil och jag kommer att köra med hans färger. Jag har velat ringa honom hur många gånger som helst nu när jag har hållit på med den här bilen. Det är inte alls som att skruva på en Volvo, som jag är van vid. Det är en mer startsnabb bil och får man bara i tvåan är mycket vunnet. Jag tränade med den i söndags och det kändes bra. 

En del i att hedra ”L-A”

I vanliga fall brukar Johan Karlsson åka med en helblå bil och svart baklucka.

– Vi är ett gäng som kör för Flugenäs Racing, pappa bodde där och är grundare till det. Alla kommer att åka med hans färger den här veckan och jag vet att även en hel del av de andra Vimmerbyförarna kommer att göra det. Det blir en del i att hedra honom.

Blir det som att du kör för din pappa den här veckan?

– Ja, alltså, lite så är det. Hela gänget har gått in för det och då vill man dra sitt strå till stacken. Det blir absolut en extra sporre att försöka ta mig vidare till lördag.

Lita på att Johan Karlsson kommer att göra allt för att få till sin livs tävling.

– Jag ska först och främst ta mig till finaldagen, det finns inget alternativ i år. Helst ska jag ta mig dit redan på två omgångar. Sedan tar vi det därifrån.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt