Annons:

Lagledarna försöker lägga över pressen:

Det psykologiska spelet mellan Mikael Teurnberg och Morgan Andersson är igång. Foto: Arkivbild

Lagledarna försöker lägga över pressen: "Är man insatt i speedway så..."

Det psykologiska kriget är i full gång. Både Dackarnas Mikael Teurnberg och Västerviks Morgan Andersson ser en klar favorit i SM-finalen. Och det är inte deras eget lag.

Annons:

Den drömfinal som många talat om blev av. Under tisdagskvällen är det dags för Västervik Speedway och Dackarna att köra den första av två SM-finaler.

Västervik börjar hemma men får precis som i semifinalen mot Rospiggarna klara sig utan världsstjärnan Tai Woffinden.

– Det kommer bli tufft. Vi hade givetvis velat ställa upp med Woffinden, men nu är det som det är. Vi går för riders och alla utom Fredrik (Lindgren) får ta hans heat, säger Västerviks lagledare Morgan Andersson. 

Fanns det något alternativ?

– De som var aktuella är skadade. Jag hade en dialog med Jack (Holder), men han klarar det inte med sin hand. Jag fick beskedet i går. Musielak (Tobiasz) kunde ha varit aktuell, men han bröt benet i går. Vi nöjer oss med det vi har och med de förare som körde semifinalen.

Åsikterna kring vilka som är favoriter i SM-finalen går dock isär kraftigt.

– Ingen har tippat oss i finalen, utan alla experter trodde på Västervik och Lejonen. Nu är vi i final och det ska avgöras över två matcher. Västervik har 22 raka hemmasegrar och vann grundserien. Vi har vuxit som lag och har bra form, men det går inte att säga något annat än att Västervik är favoriter. De har varit det hela vägen och har 22 raka matcher på hemmaplan. De är väldigt starka där, men vi ska göra allt vi kan och verkligen försöka vinna även om vi vet hur tufft det är, säger dackelagledaren Mikael Teurnberg.

"Skiter i vilket"

Ett favoritskap som Morgan Andersson inte direkt köper.

– Vi slår ur underläge. Han (Mikael Teurnberg, reds.anm) får säga vad han vill, men är man insatt i speedway så ser man det. Med Tai hade jag köpt att vi var favoriter, men utan honom så kan jag inte få det till det, säger Morgan Andersson.

Är det mindgames tror du?

– Jag skiter i vilket. Det slog hårt på oss när vi gick in i slutspelet och meningen var att Tai och Fredrik skulle vara med hela vägen. Nu kör vi den här tisdagen först och så får vi se sen.

Om de 22 raka hemmasegrarna säger Morgan Andersson så här:

– Vi är starka hemma. Vi slog dem med åtta pinnar i grundserien, trots att Janowski (Maciej) höll dem kvar i matchen då. Vi hade två toppningar emot oss, men de har bättre form på några förare nu. Det går att vända och vrida på det där och ju fler segrar man har i rad desto närmare är man en förlust, men vi är starka hemma. 

Vad skulle du vara nöjd med att ha med dig till Målilla?

– Det är sådana spekulationer jag inte går in på. Vi ska göra en bra tävling och så får vi se i morgon kväll. 

Madsen vann GP:t i Vojens

Mikael Teurnberg säger att det lilla extra kommer krävas av hans lag om det ska kunna bli ett bra resultat på Hejla Arena. 

– En final är speciellt, det vet jag som både förare och ledare, och det blir ett annat tryck. Det är inte en vanlig tävling, utan det handlar om att klämma ut allt. Att ge det lilla extra kommer vara en nyckel. Det krävs att man överpresterar.

Dackarna var närmast att störa Västervik på bortaplan i grundserien. Då skrevs slutresultatet till 49-41. 

– Vi hade bud på några poäng till och vann över två tävlingar och tog bonusen. Men allt det där är historia och de är väldigt starka i Västervik som sagt. Jag vet hur tufft det kommer bli. Det är viktigt att få en bra start och känna att vi är med. 

Dackarna åkte på en tung smäll när Maciej Janowski skadade sig illa. Men det är ingen duvunge man tagit in som ersättare. Leon Madsen, som så sent som i lördags vann GP-tävlingen i Vojens, finns på startlinjen mot Västervik. 

– Han har åkt bra hela säsongen och är en klassförare. Jag hoppas han får till det, han har kört bra i Sverige tidigare.

Kommer han bli tungan på vågen tror du?

– Det handlar inte om en förare, utan alla måste leverera. Varje poäng kommer vara livsviktig. Vi är laddade och ser fram emot det här. Vi vill inget hellre än att ta tillbaka guldet till Målilla.

Vad betyder det för matchen att Västervik kör riders för Woffinden?

– Vi gjorde ju det också mot Lejonen. Jag tycker alltid det är jobbigt att åka riders, men visst kan det gå bra ibland. Jag föredrar att ha fullt lag, men det kan hända något för oss också. Det är inte mycket att göra åt.

Hopp om Tai till returen

Morgan Andersson hoppas att hans förare kommer ut starkt direkt.

– Kör du riders måste alla vara där och bidra. Ingen får falla ur ramen. Jag hoppas vi kommer ut starkt, så vi inte behöver börja jaga. Det vore skönt att få med oss lite poäng och kunna rida vidare på det. 

Hur ser du på att det blir Leon Madsen och inte Maciej Janowski i Dackarnas uppställning?

– Ingen vet förrän imorgon kväll. Janowski är deras bäste förare på den här banan. Han trivs som fisken i vattnet här. Vi ska ta hand om Leon så gott vi kan, men jag fokuserar inte något på dem. Vi ska lägga kraften på vårt eget.

Han hoppas på storpublik och ett starkt hemmastöd.

– Vi hoppas att publikstödet blir vår sjunde förare. Vi har haft bra stöd och bra publik hela säsongen. Jag hoppas vi kan göra en kanontävling.

Har du hopp om att Tai Woffinden kan köra returen?

– Ja, det har jag. Det sista som släcks är hoppet.  

Fakta

Västerviks startsjua: 1) Bartosz Smektala, 2) Tai Woffinden R/R, 3) Fredrik Lindgren, 4) Gleb Chugunov, 5) Mads Hansen, 6) Anton Karlsson, 7) Jacob Thorssell. 

Dackarnas startsjua: 1) Brady Kurtz, 2) Andzejs Lebedevs, 3) Rasmus Jensen, 4) Daniel Bewley, 5) Leon Madsen, 6) Ludvig Lindgren, 7) Filip Hjelmland. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt