Annons:

Tandblekningspenna bäst i test – Allt du behöver veta om tandblekning penna

Tandblekningspenna är ett smidigt verktyg för att snabbt få vitare tänder. Men hur fungerar en tandblekning penna? Vad ska man tänka på innan man påbörjar behandlingen? Och vilken är egentligen marknadens bästa blekningspenna? Läs vår guide för bästa möjliga resultat av din behandling.

I dag finns ett flertal metoder för tandblekning hemma. En av de mer populära är tandblekningspenna. Anledningarna bakom detta är inte särskilt svåra att förstå. Med en tandblekning penna kan man få ett vitare leende både snabbt och smidigt - pennan är en av de absolut enklaste tandblekningsmetoderna på marknaden.

Trots att en blekningspenna är enkel att använda finns mycket att tänka på innan man ska genomföra behandlingen. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta - vilken som är tandblekningspenna bäst i test och hur du gör för att använda den.

Tandblekningspenna bäst i test 2023

I dag finns mängder av blekningspennor på marknaden. Nedan listar vi tandblekningspenna bäst i test, för att göra valet enklare.

Dentaworks

Snabbast behandlingar

Till butiken

Beconfident

Räcker länge

Till butiken

WeSmile

Upp till fyra nyanser vitare tänder

Till butiken

SimpleSmile

Enkel att använda

Till butiken

Lyko

Stort utbud av tandblekningspennor

Till butiken

Apohem

Leverans inom 1–2 dagar

Till butiken

 

Tandblekning penna - vad är det för något?

En tandblekning penna är, precis som namnet antyder, en penna du använder på tänderna för att få ett vitare leende. Längst ut på pennskaftet sitter en liten pensel. I en tandblekningspenna finns en blekningsgel, som letar sig ut via penseln och sedan vidare ut på tänderna. Gelen som finns i pennan kan effektivt bryta ner fläckar och missfärgningar på tänderna, vilket gör att de återfår sin vithet.

Den största fördelen med en tandblekningspenna är att den är liten och smidig, faktum är att pennan är i likvärdig storlek som en traditionell kulspetspenna. Detta gör det enkelt att ta med sig pennan när man är på språng, till skillnad från exempelvis blekningsskenor.

Tandblekningspenna - funkar det?

"Tandblekningspenna, funkar det?", undrar många när de först får höra om produkten. I somligas öron kan det nämligen låta för bra för att vara sant, att man kan få ett vitare leende av att pensla en penna på tänderna. Det korta svaret är: ja, blekningspennor fungerar mycket bra och kan ge effektiva resultat.

Med det sagt är det viktigt att poängtera att resultatet av en tandblekning penna kan variera beroende på flera faktorer. Har man exempelvis kraftiga fläckar eller missfärgningar på tänderna kan det krävas kraftigare metoder för att återfå vitheten.

Därtill beror resultatet på den egna tandstrukturen samt hur regelbundet och korrekt pennan används. Resultat kan börja ses redan efter en användning, men generellt sett kan man förvänta sig att det tar några fler behandlingar med pennan innan man uppnår önskad grad av vithet. Det är vanligt att man måste upprepa processen två gånger i dagligen i en eller två veckor, beroende på hur vita man vill ha sina tänder.

Det är viktigt att komma ihåg att en tandblekningspenna inte ger samma dramatiska resultat som professionell blekning hos tandläkaren. Den kan dock vara ett bra alternativ för att underhålla en redan vit tandfärg eller för att få bort lindriga missfärgningar, vilket är varför den ofta kallas för en "touch up pen".

Sammanfattningsvis kan man alltså få ett vitt, fräscht leende med hjälp av en penna. Men det beror på hur kraftiga ens missfärgningar är, och det förutsätter också att man följer instruktionerna noggrant och använder pennan på korrekt sätt.

Fördelar och nackdelar med tandblekningspennor

Känner du att en tandblekningspenna kan vara något för dig? Nedan har vi sammanställt fördelar och nackdelar med blekningspennor, som kan vara bra att känna till innan man fattar ett beslut.

Fördelar

Nackdelar

Kort behandlingstid

Inte lika effektiv som andra metoder

Smidig att ta med sig

Kan vara svårt att applicera jämnt

Skonsam mot emalj och tandkött

Kommer inte åt alla tänder

Billigare än exempelvis tandblekningskit

 

 

Steg för steg: Så använder du tandblekningspennor

Som vi beskrivit ovan är det mycket enkelt att använda en tandblekning penna. Men exakt hur går det till? Nedan förklarar vi processen i fyra enkla steg.

 1. Rengör munnen

Innan man påbörjar behandlingen är det viktigt att munnen i allmänhet och tänderna i synnerhet är rena. Borsta tänderna noggrant, och använd tandtråd om det behövs för att göra rent mellan tänderna. Torka sedan tänderna med papper eller en handduk, så blir det enklare att applicera gelen. Dessa förberedelser är en viktig del för att få ett fullgott resultat.

 1. Pensla på tänderna

Det har nu blivit dags att pensla din blekningspenna på tänderna. Börja med att skaka pennan. Ibland kan man behöva vrida på pennans botten för att få ut gelen till penseln. När du sedan penslar gelen på tänderna, se till att du får ett tunt lager på alla tänder du vill bleka och att lagret är jämnt över hela tänderna.

 1. Låt gelen verka

Det tredje steget består i att vänta. Det är nu man låter gelen verka och ta bort fläckar och missfärgningar på tänderna. Väntetiden skiljer sig mellan olika produkter. I vissa fall räcker det med två minuter, i andra fall behöver man vänta 20 minuter.

 1. Skölj munnen

Skölj munnen men vatten för att avlägsna gelen från tänderna, och för att få en fräsch känsla i munnen. Nu är processen klar!

Jämförelse: Tandblekningspenna bäst i test

Som vi nämnt kan det finnas stora skillnader mellan de olika blekningspennorna på marknaden. Allt från effektivitet till väntetid kan skilja sig åt. Så vilka är egentligen de bästa tandblekningspennorna på marknaden? Se vår jämförelse nedan!

Märke

Volym

Behandlingstid

Pris

Köp här

Dentaworks

4 ml

2 minuter

399 kr

Till produkten

Beconfident

2 ml

3 minuter

195 kr

Till produkten

WeSmile

4 ml

15–20 minuter

399 kr

Till produkten

SimpleSmile

2 ml

3 minuter

249 kr

Till produkten

Lyko

3 ml

30 sekunder

299 kr

Till produkten

Apohem

2,1 ml

5 minuter

259 kr

Till produkten

 

Dentaworks

Dentaworks tandblekningspenna är en av de mest effektiva på marknaden, i alla fall sett till tid man ska låta gelen verka. Det räcker nämligen att vänta två minuter mellan att man applicerar gelen och sköljer munnen.

Den korta behandlingstiden gör att det blir mindre ansträngande att genomföra behandlingen två gånger dagligen i 7–14 dagar. Pennan går även att använda flera gånger dagligen om man vill skynda på resultatet. Pennan innehåller 4 ml gel, vilket räcker i cirka 30 behandlingar.

Tandblekningspennan från Dentaworks är pH-neutral och fri från peroxider, vilket innebär en säker och skonsam blekning även om man har tunn emalj eller känsligt tandkött. Produkten är inte testad på djur.

När man köper en tandblekning penna från Dentaworks medföljer följande:

 • En tandnyanskarta - för att enkelt avgöra vilket resultat man vill ha.
 • En instruktionsmanual - manualen är på svenska och är enkel att förstå.

Till produkten

Beconfident

Beconfidents tandblekningspenna är även det en snabb och effektiv sådan. Här krävs endast en väntetid på tre minuter från det att man penslat gelen på tänderna till det att man sköljer bort gelen igen. Pennan är fri från peroxider och är således ett skonsamt alternativ.

Det finns två olika pennor från Beconfident: en som kommer med 4 ml gel och en som kommer med 2 ml gel. Vilket alternativ man bör välja beror på hur vita tänder man vill ha. Den dyrare pennan räcker i cirka 50 behandlingar, och den billigare i cirka 25. Oavsett vilket man väljer medföljer en nyansguide och en bruksanvisning.

Till produkten

WeSmile

WeSmiles tandblekning penna skiljer sig från ovanstående två i det att en behandling tar lite längre tid. Här krävs att man låter gelen verka i 15–20 minuter innan man sköljer bort den från tänderna. Den lilla extra tiden kan dock vara värd, då det kan ge mycket effektiva resultat. På 12 dagar kan man få upp till fyra nyanser vitare tänder. Resultat kan dock synas redan efter en behandling.

Trots hög effektivitet är tandblekningspennan från WeSmile helt fri från ilningar och från irriterat tandkött. Detta då gelen är helt fri från peroxider. En anledning till gelens höga effektivitet är att den baseras på PAP-gel, en av de senaste innovationerna på tandblekningsmarknaden. Denna blekningspenna inehåller 4 ml gel, vilket räcker till totalt 30 behandlingar.

Till produkten

SimpleSmile

SimpleSmiles blekningspenna kräver endast tre minuters väntetid mellan det att man applicerat gelen på tänderna och att man sköljer munnen. Efter behandling ska man dock inte borsta tänderna, då gelen kommer att verka under dagen.

Resultat kan ses redan efter en behandling, och hur många gånger man ska upprepa processen beror helt enkelt på önskad grad av vithet. Pennan innehåller 2 ml gel, vilket gör att man kan använda pennan i högst cirka 25 behandlingar. Även här medföljer en nyansguide och bruksanvisning i förpackningen.

Till produkten

Vid vilka tillfällen passar en blekningspenna?

En tandblekningspenna kan vara ett bra alternativ i många olika situationer. Detta inte minst då pennan är liten och lätt, vilket gör det lätt att ta med sig den var man än går. Det gör att man kan använda den vid behov, oavsett om man är hemma eller på språng.

Det är dock viktigt att komma ihåg att en tandblekningspenna sällan ger ett heltäckande resultat, särskilt när det gäller tänderna längst in i munnen. Det kan nämligen vara svårt att komma åt med pennan på tänderna som sitter längst in i munnen. Däremot kan pennan vara ett bra alternativ om man vill komma åt på sidorna av tänderna, där det kan vara svårt att komma åt med skenor och remsor.

För de som har genomgått en heltäckande tandblekningsbehandling tidigare kan en tandblekning penna vara ett utmärkt verktyg för att underhålla tänderna och hålla dem vita längre. Genom att regelbundet använda pennan kan man behålla tändernas vita färg och förhindra att fläckar och missfärgningar ackumuleras över tiden.

Vad innehåller pennorna?

Exakt vad en tandblekning penna innehåller beror på vilket märke man använder sig av, då formulan i de olika aktörernas pennor kan skilja sig åt. En av de viktigaste ingredienserna att hålla koll på är väteperoxid - ett omdiskuterat ämne på tandblekningsmarknaden.

I EU regleras användningen av väteperoxid i tandblekningsprodukter. Enligt EU-regler får tandblekningsprodukter avsedda för hemmabruk högst innehålla 0,1% väteperoxid. Detta är för att säkerställa att produkterna är säkra att använda utan att orsaka skada på tänderna.

Det är värt att notera att många tandblekningspennor på marknaden är helt fria från väteperoxid. I stället använder de andra ingredienser som kan bidra till att ta bort missfärgningar och ge ett bra resultat. Dessa produkter kan vara ett bra alternativ för personer som föredrar att undvika användningen av väteperoxid eller som har känsliga tänder och tandkött.

Innan man köper en tandblekningspenna är det alltid fördelaktigt att titta vad pennan innehåller. Köper man en blekningspenna från seriösa aktörer och återförsäljare kan man dock vara säker på att pennan är säker att använda.

 

Vad skiljer en blekningspenna från övriga metoder?

Som tidigare nämnt finns ett flertal tandblekningsmetoder för hemmabruk, så vad är det som skiljer en tandblekning penna från övriga metoder? Samtliga metoder baseras på samma grund, nämligen en blekningsgel som appliceras på tänderna. Den stora skillnaden består således i hur man applicerar gelen.

Tandblekningsskenor och whitening strips ska båda appliceras på tänderna och sitta där i omkring 15–30 minuter. Med pennan går det hela dock betydligt mer smidigt. Här räcker det att pensla gelen på tänderna, därefter har man munnen fri när gelen ska verka.

En tandblekningspenna är således ett bra alternativ för den som eftersöker snabba och smidiga behandlingar. Därtill är det enkelt att ta med pennan i handväskan eller liknande och använda den när man befinner sig på resande fot.

Behandlingen sker utan några som helst krångligheter och kan genomföras i princip var som helst, i motsats till exempelvis blekningsremsor som kan vara något svårare att applicera på tänderna. Tilläggas bör dock att det kan vara svårare att få till ett perfekt resultat med en blekningspenna, då man själv måste se till att applicera gelen jämnt och fint på samtliga tänder.

Det är därmed inte möjligt att säga vilken av alla metoder som är den bästa. I slutändan bör valet bero på egna preferenser. Men om man värderar snabba och smidiga behandlingar kan pennan vara ett ypperligt val.

Finns det några risker?

Om man köper en tandblekningspenna från seriös aktör eller auktoriserad återförsäljare kan man vara säker på att man får en penna som är säker att använda. Med det sagt är det viktigt att använda pennan på rätt sätt för att inte skada emaljen samt minimera risken för eventuella biverkningar, i form av exempelvis ilningar i tänderna eller irritationer i tandköttet.

Innan man bleker sina tänder bör man dock rådfråga en tandläkare. Tandläkaren kan undersöka ens tänder, för att säkerställa att de är i tillräckligt gott skick för att behandlas med en blekningsgel.

Då bör du inte använda blekningspennor

Det finns vissa tillfällen då du rekommenderas att avstå från att använda en blekningspenna, och att bleka tänderna över huvud taget:

 • Om du är gravid eller ammar - Ämnena som finns i blekningsgelen kan ha en negativ inverkan på fostret eller barnet. Här är forskningen inte enig, men för att vara på den säkra sidan rekommenderas man att avstå blekning.
 • Om du har hål i tänderna - Blekningsgelen kan leta sig in i pulpan via hål, och på så sätt skada tänderna inifrån. Det är inte alltid man vet huruvida man har hål i tänderna eller inte, vilket är en av anledningarna till att man ska rådfråga tandläkare innan man påbörjar behandling.

Viktigt att sköta eftervården

För ett så bra resultat som möjligt är det viktigt att sköta eftervården noggrant. Direkt efter en behandling är tänderna känsliga för missfärgning. Man bör därför undvika att äta och dricka, annat än vatten, i en kort period efter behandling. Särskilt viktigt är att undvika färgstark mat och dryck, såsom:

 • Kaffe
 • Rödvin
 • Snus och cigaretter
 • Tomatsås
 • Spenat
 • Rödbetor

Om man vet med sig att man har svårt att hålla sig undan mat och dryck en timme eller två, kan det vara klokt att genomföra behandlingen det sista man gör innan man går och lägger sig på kvällen. När man vaknar på morgonen kan man äta och dricka som vanligt igen.

Vad är viktigt att tänka på när man väljer tandblekning penna?

Vilken av alla tandblekningspennor på marknaden man ska välja är helt och hållet upp till en själv. Upplever man det svårt att veta vilket alternativ som är bäst för en själv kan man ställa sig följande frågor:

 • Är snabbheten viktig för mig? Då kan Dentaworks eller Beconfidents penna vara de bästa, då de endast kräver 2 respektive 3 minuters verkningstid.

 • Ska gelen vara fri från peroxider? Alla blekningspennor i vår jämförelse är fria från peroxider, vilket innebär en säker och skonsam behandling.

 • Hur många behandlingar vill jag genomföra? De pennor med 4 ml gel, exempelvis WeSmiles, räcker längre men är också dyrare än de med 2 ml gel, exempelvis SimpleSmiles.

4 tips: Tänk på det här under behandling

Att använda en blekningpenna är enkelt och smidigt. Men det finns trots allt vissa viktiga saker att ha i åtanke under behandlingen. För att du ska få ett så bra resultat som möjligt vill vi skicka med fyra avslutande tips.

 • Torka tänderna innan applicering - Inför en behandling ska man borsta tänderna för att göra munnen ren. Glöm inte att sedan torka av tänderna innan du applicerar gelen. Detta då gelen enklare fäster på torra tänder, vilket ökar chanserna för ett bättre slutresultat.

 • Var noggrann vid applicering - Snabbheten är en av de största fördelarna med en blekningspenna, men det är viktigt att inte stressa genom behandlingen. Att pensla ett jämnt lager på alla tänder kan vara svårt, men det är viktigt för att resultatet ska bli bra. Det kan därför vara värt att lägga några extra minuter på appliceringen.

 • Undvik mat och dryck direkt efter behandling - Kom ihåg att undvika all form av mat och dryck, förutom vatten, under den närmsta tiden efterbehandling, gärna 15 minuter. Under de kommande tre timmarna bör man endast vara försiktig med färgstark mat och dryck, såsom kaffe och bär.

 • Redogör med tandläkare/tandhygienist - Att genomföra en blekning med hål i en eller flera tänder kan ge skador på tänderna. Det är därför rekommenderat att man uppsöker en tandläkare eller tandhygienist innan behandling, som kan undersöka tänderna. Ofta kan man dock påbörja behandlingen i det fall man varit hos en tandläkare för mindre än tre månader sedan.

FAQ - Vanliga frågor

Hur fungerar en tandblekningspenna?

En tandblekning penna ser mycket ut som en vanlig bläckpenna, med den skillnaden att den har en liten pensel längst ut på skaftet. Pennan innehåller en tandblekningsgel som man penslar på tänderna. Denna gel kan sedan ta bort fläckar och missfärgningar på tänderna för att göra dem vitare.

Hur lång tid tar en behandling?

Att pensla gelen på tänderna tar inte längre tid än några enstaka minuter. Exakt hur lång tid gelen ska verka beror på vilket märke du använder dig av. Verkningstiden kan variera mellan allt från 2-20 minuter. Även hur många gånger man ska upprepa behandlingen skiljer sig åt. Vanligtvis handlar det om två gånger dagligen i 7–14 dagar.

Hur stor är en blekningspenna?

Pennan är i ungefär samma storlek som en vanlig bläckpenna. Därmed tar pennan mycket lite plats, något som gör det enkelt att ta med sig den var man än går.

Är det säkert att använda tandblekningspennor?

Blekningpennan är en mycket säker metod, förutsatt att du köper pennan från en seriös aktör eller auktoriserad återförsäljare. För att minimera risken för biverkningar och skador på tänderna är det dock viktigt att noggrant följa de medföljande instruktionerna.

Vad kostar en tandblekning penna?

Priset skiljer sig åt beroende på vilken av alla marknadens blekningspennor man väljer. Man bör dock vara beredd att betala mellan 200 och 400 kronor för en penna. Då inkluderas även gel som räcker till ett flertal behandlingar.

Sammanfattning

Snabb och smidig, det är två av de ord som bäst sammanfattar en tandblekningspenna. Med denna metod kan man få vitare tänder inom bara några minuter, och då pennan är liten är det lätt att genomföra behandlingarna oavsett var man befinner sig.

Det är dock viktigt att komma ihåg att en tandblekning penna huvudsakligen fungerar som ett underhåll av tänderna. Det vill säga, bäst resultat får man om man redan genomfört en heltäckande blekning och sedan använder pennan för att hålla tänderna vita.

Blekningspennorna är skonsamma mot emaljen och tandköttet. Risken för biverkningar som ilningar i tänderna eller irriterat tandkött är mycket liten. Men för att behandlingen ska vara så säker som möjligt är det viktigt att man noggrant följer de medföljande instruktionerna. Överdosering, till exempel, kan leda till biverkningar och till och med skador på tänderna.

Sammanfattningsvis kan man säga att en blekningspenna är ett bra alternativ för den som snabbt och enkelt vill ha vitare tänder, och som redan genomfört en heltäckande blekning. Undrar du vilken penna du ska välja? I vår lista på den här sidan hittar du de pennor vi finner vara bäst i test.

Vill du ha en effektiv och heltäckande blekning av dina tänder? Kolla då in vår guide om tandblekning hemma, för att hitta rätt produkt för dig.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt