Annons:

Högberg: Ska centerns förslag rädda kulturskolan framför landsbygdskolorna?

Fortfarande en massa ord utan konkreta förslag på hur Kultur- och fritidsnämnden ska klara sitt sparbeting på 3 miljoner som ett enigt kommunfullmäktige i juni beslutade om. Det fanns inte en centerpartist som hade en avvikande uppfattning eller ens sa något i debatten om ramsänkningen för kultur- och fritid.

Annons:

De förslag som Ingela Nilsson Nachtweij räknar upp var till för att inte lägga ner några skolor och rörde inte med fem öre verksamheterna inom kultur och fritid. Ska jag med detta uppfatta att Centern står bakom skolnedläggningar och de besparingar som var avsedda att rädda skolorna nu förs över till kultur- och fritidsnämnden?

Sedan det blev klart i våras att kultur- och fritidsnämnden skulle få ett kraftigt sparbeting har vi i majoritet i nämnden fört ett resonemang med oppositionen om de vill medverka till att finna lösningar. Inte ett ord om alternativa sparförslag eller signaler om  minskat sparbeting på nämnden. Åter så får jag hänvisa till min debattartikel igår (http://www.dagensvimmerby.se/debatt/e/1024/centerpartiet-visar-en-tom-hand) där centern spelar med tom hand.

På måndag är saken ur världen

Det är dessutom så att jag drivit på för att oppositionssamordnare i kultur och fritid ska få ersättning för det arbete som hon lägger ner och på måndagens nämndsmöte (det första med mig som ordförande) beslutades att hon ska få ersättning då hon medverkar på beredningar.

Så går vi till vad som hände på gårdagens kommunstyrelse. Jag frågade personalchefen om hur ordförandearvodet regleras då jag kliver upp som ordförande efter att Ylva Sandström avgått. Hon påtalade att hon tolkade reglementet som att det behövdes ett beslut om arvodesjusteringen till mig. Jag frågade då kommunstyrelsen ordförande hur vi skulle hantera detta och han sa att vi lyfter det som ett extra ärende. Och så gjordes det.

Under den resan så var det delade meningar om det fanns en automatik som gjorde att arvodet fördes över eller om det behövdes ett beslut. Det hela slutade med att valberedningen tar med ärendet på torsdagens sammanträde och därefter så utser fullmäktige mig till ordförande formellt på måndag och saken är ur världen.

Vi i majoriteten väljer också att inte utse en vice ordförande då nämndens framtid är under utredning och innan den är klar står den stolen vakant.

Inte träffat förvaltningen

Till sist så ställer jag krav på de som sitter med i en nämnd att vara aktiva, pålästa och ha en vilja att tillföra något som kan göra att vi utvecklar verksamheterna. Från centern har inte en fråga kommit och vad jag förstått så har inte oppositionssamordnaren träffat förvaltningsledningen en enda gång för att få kött på benen att ta fram ett eget förslag.

Den som hört av sig är kristdemokraternas representant som inte uppbär oppositionssamordnararvode men som ändå gör delar av det jobbet. Något att tänka på för oppositionen.

I måndags tog nämnden beslutet om ramminskning för kulturskolan och föreningsbidrag. På måndag är det beredning för att börja detaljarbetet. Tyvärr så har oppositionssamordnaren meddelat att hon inte kan medverka.

Den 5 oktober kommer det vara nämndsmöte där vi mer konkret samtalar om verksamhetsinriktning på kulturskolan och fördelning av föreningsbidrag. Efter det mötet skriver förvaltning ihop ett konkret förslag utifrån nämndens synpunkter som sedan går den vanliga förhandlingsvägen via de fackliga organisationerna för att på en extra nämnd den 19 oktober beslutas.

Därefter följer en genomförandeprocess där jag, med förhoppningar om andra från nämnden, kommer träffa de berörda verksamheterna för att se hur vi går tillväga på bästa sätt för att medborgarna och elever ska drabbas så lite som möjligt.

Peter Högberg (S)

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt