Annons:

Majoriteten och oppositionen inte överens om Blåsekulleparken

Majoriteten och oppositionen är inte helt överens om Blåsekulleparken. På bilden kommunalrådet Tomas Peterson (M). Foto: Simon Henriksson

Majoriteten och oppositionen inte överens om Blåsekulleparken

Kommunstyrelsen vill se flerfamiljshus i Blåsekulleparken. Centerpartiet vill inte det.
– Men från Moderaternas sida är det viktigt med utsiktsplatsen där uppe, säger Tomas Peterson (M).
Punkten är den högsta i Vimmerby stad.

Annons:

Att kommunen vill låta bebygga Blåsekulleparken, som ligger mellan gamla vattentornet och Domaregatan, har väckt debatt. Både utanför och innanför politikens väggar.

Under gårdagens sammanträde med kommunstyrelsen konkretiserades avsikten med områdets exploatering. Kommunstyrelsens besked är att en byggnation ska bestå av flerfamiljshus – och inte villor. 

– Det beskedet ger vi till planuppdraget. När det gäller själva omfattningen av en exploatering kommer det tas under de dialoger som ingår i en planprocess, säger Helen Nilsson (S). 

Båda majoritetspartierna står bakom markeringen kring flerfamiljshus om en byggnation blir av. Samtidigt ställer de sig bakom Centerns markering om en dialog med de närboende.

– Naturligtvis är det viktigt med en dialog och vi vill också vara noga med att säkra utsikten från gatan ovanför parken och se till att vi inte bygger i. Grönytorna ska utvecklas och en dialog måste till. Från Moderaternas sida är det viktigt med utsiktsplatsen där uppe, säger Tomas Peterson (M).

"Hur ska man bygga?"

Centerpartiets alternativförslag innehöll en detaljplan för viss bebyggelse, men röstades ned av majoriteten.

– Centerpartiet öppnade upp för villor, men det står vi inte bakom. Vi ser det som ett flerfamiljsboende och ett vanligt storkvarter och en dialog måste vi ha med plan- och bygg under tiden.

Ingela Nilsson Nachtweij (C) säger att det är en känslig fråga. 

– Det här är väldigt känsligt, det är många som tycker att man inte ska göra något alls och många som tycker att man ska. Vi har landat i att vi vill absolut inte vill förstöra utsiktsplatsen. Vi skulle vilja göra en "viewing point". Att där borta är Katthult, där borta är Pelarne och så vidare. Eller att man sätter upp en kikare, för det är en väldigt fin plats som skulle kunna användas mer – om man inte bygger hus som förstör utsikten, säger oppositionsrådet. 

Hon har svårt att förstå hur det flerfamiljshusen inte skulle förstöra utsikten. 

– De ska ha blivit lovade det, men ska de gräva ned tvåvåningshusen? Ska man bygga utan tak? För mig är det upp till bevis att bygga flerfamiljshus utan att förstöra utsikten. Vi vill hitta något som passar in för att inte förstöra utsikten. 

Ni ser hellre villor?

– Vi tror att det passar bättre. Det finns andra platser för flerfamiljshus: Uven, Karlbergstomten och Pistolgränden. Det är flera som visat intresse och vill etablera sig, så vårt inspel med markanvisningstävling tycker vi också passar.

Förslag ska fram

Planavdelningen ska nu ta fram ett förslag till detaljplan som medger byggnation av flerfamiljs, men i vilken omfattning och storlek är än så länge oklart. 

Planförslaget ska också ut på samråd, så att närboende och andra kan få göra sin röst hörd.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt