Annons:

Nilsson (S) om klimatet:

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) har skrivit ett debattinlägg.

Nilsson (S) om klimatet: "Inte den mest upplyftande sommarläsningen"

Den 2 augusti, en dag tidigare än förra året, ägde Overshoot day rum. Nu har kommunalrådet Helen Nilsson (S) skrivit ett debattinlägg om klimatförändringar, hållbar omställning och hur kommunen arbetar.

Annons:

Klimatförändringar, hållbarhetsredovisningar, hållbar omställning, vår hälsa, klimatforum och miljömedvetna kommuner, listan kan göras lång.

Den andre augusti var det World Overshoot day, vi kommer i år återigen att använda mer resurser än vad planeten klarar av under ett år. 2/8 tog jordens resurser slut för året! Vi får gå tillbaka till 1970 för att vara i fas.

Jag läser i den FN-rapport som ligger framför mig att vi skulle behöva två jordklot för att klara av konsumtionstakten vi har just nu, läser vidare att det är koldioxid som är den klart största orsaken till varför klyftan är så stor i vad vi gör och vad vår planet klarar av.

Jordens befolkning ökar och det gör också konsumtionen. Vad händer då om vi fortsätter som vi gör? Det kanske inte är den mest upplyftande sommarläsningen, men skam den som ger sig, kunskap är aldrig fel.

Försöker fördjupa mig något i läsningen, läser om avskogning, torka, vattenbrist, ohälsa, minskad biologisk mångfald och en allt högre halt av koldioxid i atmosfären.

Blir djupt imponerad

Varje gång jag läser och försöker lära mig mer i dessa frågor blir jag djupt imponerad av alla som jobbar envist och stenhårt med att få oss andra att begripa vad det handlar om, både här i kommunen och i landet i stort.

Här är det på sin plats att slå ett slag för forskningen kring våra hållbarhetsfrågor, det krävs att vi prioriterar, så att vi alla hänger med i den kunskapsintensiva utvecklingen som vi så väl behöver. 

Framtidsutmaningarna är stora inom såväl den privata näringen som i vår offentliga verksamhet, både för klimatet och bygget av ett långsiktigt hållbart samhälle. Vimmerby kommun ligger just nu på plats 107 i kommunernas hållbarhetsranking av 290 kommuner. Vi har förbättrat oss med 21 placeringar sedan förra året, vi har klättrat 4 år i rad nu. Bra!

Kemikalier, upphandlingar och miljövård har varit i fokus. Klart vi kan bättre i kommunen, absolut, Sverige måste bli bättre, absolut, för vi i Sverige lever som om vi hade långt över 3 jordklot att leva på, hemska tanke.

Det finns förbättringsmöjligheter och med kunskap, information och ett envist arbete fortsätter vi att tillsammans, om än med små steg i taget, bygga Vimmerby mer hållbart.

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt