Annons:

Berätta hur ni prioriterar, majoriteten!

Förslaget att lägga ner äldres matsalar har som väntat mött minst sagt starka reaktioner. Det är ett förslag som gör livet sämre för många på ålderns höst, och besparingen för kommunen är i det närmaste försumbar. Ett så skadligt förslag måste majoritetens politiker självklart backa ifrån.

Annons:

Det dilemma majoriteten har skapat är att vi har en budget som desperat måste gå ihop i slutet av året, men de två miljoner man velat spara på kostverksamheten är ogenomtänkta och helt orimliga. Paniken hos ledningen är lätt att förstå, men det bästa nu är att ta ett djupt andetag och tänka över situationen istället för att driva igenom skadliga förslag som inte heller får ekonomin på rätsida.

Det som spelar roll för kommunens ekonomi är inte exakt var kronorna hittas, utan att det går ihop på sista raden. När vi nu kan konstatera att besparingen på kosten var ett feltänk så får vi helt enkelt se vad vi kan spara på istället. Visst finns det förslag, det handlar bara om vad man prioriterar.

En sak som Vänsterpartiet länge vänt oss emot är projektet Vackra Vimmerby, och kopplat till det en stadsträdgårdsmästare som är anställd på halvtid. Förutom 450 000 i investeringskostnad som finns på projektet kostar tjänsten som trädgårdsmästare några hundra tusen, nästan lika mycket som nedläggning av matsalar beräknas ge.

Naturligtvis är det trevligt med utsmyckning av staden, men det finns också annan duktig personal som även i fortsättningen kan sköta blomsterarrangemang och rabatter. Och i vilket fall, är detta viktigare än våra äldres trivsel? Det är frågan som majoritetens politiker måste ställa sig.

Ta sig en allvarlig funderare

En annan högst frivillig uppgift för kommunen är näringslivsarbete. Medan man föreslår att lägga ner matsalar och landsbygdsskolor har majoritetens politiker genom en omföring inom Kommunstyrelsens budget tillfört näringslivsavdelningen 240 000 kr. Är det rätt prioritering, eller måste vi tvärtom minska på näringslivsarbetet i den kris som råder? Majoritetens politiker måste stå för vad de prioriterar.  

I liknande omföringar inom kommunstyrelsen har personalavdelning, administration och kommunledning tillförts totalt två miljoner. Är det satsningar som är viktigare för kommunen än att såväl invånarna som våra anställda trivs och är nöjda med sin kommun? Majoritetens politiker måste ta sig en allvarlig funderare kring detta.

Förslagen finns

IT-kostnader är ytterligare en sak som många har lyft fram, men majoriteten slagit ifrån sig. Skulle det till exempel skada kommunen att byta ut alla våra datorer, som idag hyrs via ITSAM, säg vart fjärde år istället för vart tredje som nu? Varför har majoriteten inte velat räkna på det, och tror man på allvar att det är mer skadligt för Vimmerbyborna än de förslag de själva fört fram?

Detta är exempel på saker som vi skulle kunna ändra med kort varsel, som ligger inom kommunstyrelsen och som därför direkt kan prioriteras framför att lägga ner matsalar. Om viljan finns kan man till och med använda pengar vi spara på dessa saker till att få ihop budgeten om vi väljer att behålla våra välfungerande landsbygdsskolor. Vi behöver inte ta bort 12 lärartjänster.

Förslagen finns, här har ni några majoriteten. Ta ställning till dem och argumentera för era beslut istället för att klaga på oppositionen. Vem vet, ibland kanske oppositionen till och med har rätt?

Lars Johansson

Vänsterpartiet 

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt