Annons:

DEBATT: Vilken revansch, Djursdala skola!

Så var det då bevisat. Kunskapsnivån hos femteklassarna i Djursdala skola var tillräckligt hög för att ta dem till kvartsfinal i Vi i femman, som första klass i kommunen på väldigt många år. Ett stort GRATTIS till elever och lärare!

Annons:

Det var en härlig revansch, efter de närmast kränkande uttalanden som ledande företrädare för den sittande socialdemokratiska och moderata majoriteten i Vimmerby kommun gjorde härom året. Då hette det att det skulle vara bättre för eleverna att stiga upp tidigare för att åka skolskjuts in till större skolor och sitta i överfulla klassrum, än att gå kvar i Djursdala och övriga ytterskolor, eftersom kunskapsresultaten där var så dåliga.

Stegvis tvingades kommunalråden backa. För ett par av skolorna skulle restiden innebära orimligt lång skoldag för barnen. Och kanske inte det där med de dåliga kunskapsresultaten gällde riktigt alla ytterskolor. Men stängas skulle de i alla fall, trots kraftfulla protester och trots en namninsamling och krav på folkomröstning.

Resultatet var förkrossande

För exakt två år sedan var vi därför mitt inne i en valrörelse för att motivera så många som möjligt att rösta i folkomröstningen. Vi insåg att om valdeltagandet skulle bli lågt, så skulle S och M se det som skäl att underkänna resultatet och strunta i det.

Det är inte så många som har upplevt att bedriva valrörelse mitt i vintern. Men i Vimmerby kommun vet vi hur det är att debattera skolor i snöfall och blåst.

När röstsedlarna räknades samman var spänningen stor. Valdeltagandet var större än förväntat. Och resultatet var förkrossande. Fler invånare hade uttryckt att de ville ha kvar ytterskolorna, än det antal som hade röstat fram socialdemokrater och moderater till makten något år tidigare.

Behöver en ny majoritet

Efter några dagar kom beskedet: Majoriteten rev upp beslutet att lägga ned skolorna och lovade att inte ta upp frågan igen under den här mandatperioden.

Men nu närmar vi oss ett val igen. Nog tycker jag mig ha uppfattat att ledande företrädare för de båda partierna har uttryckt att de egentligen tycker att skolorna borde ha lagts ned. Vem vågar lita på socialdemokraterna och moderaterna den här gången, när löften kommer om att bevara skolorna?

Vimmerby behöver en ny majoritet, som inser att ett av Vimmerby kommuns största värden ligger i den levande landsbygd, där nästan halva befolkningen bor. Den ska fortsätta att leva och utvecklas, inte utarmas!

Gudrun Brunegård

Kristdemokrat

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt