Annons:

Nilsson (S): Därför är det viktigt att reglera vinstuttagen ur välfärden

Ekonomiska förutsättningar, det pratar vi politiker ofta om. När jag som socialdemokrat talar om ekonomisk politik pratar jag ofta om skatter, om vad vårt gemensamma ska användas till, det vi skapar tillsammans. Det som vi tänker ska komma oss alla till del. För allas bästa!

Annons:

Jobb, sysselsättning, kunskap i skolan på lika villkor, en tillgänglig och bra vård, trygghet, krafttag mot brott och dess orsaker.

Men jag pratar också om en inkluderande kommun där våra tankar om utveckling och framtida investeringar, fysiska och sociala, lyfts upp och diskuteras.

Nu är jag inne på bostäder, vägar, järnvägar, fiber, utbildningar, integration, bra livsmiljöer och meningsfull fritid m.m. Hit hör naturligtvis också skatteutjämningar och stadsbidrag oss kommuner emellan, viktigt för oss landsbygdskommuner.

Jag tror inte att någon nu  har missat att jag tycker att våra resurser ska gå till allas vårt gemensamma, istället för skattesänkningar! Att skatteskillnaden mellan ålderspensionärer och löntagare ska avskaffas ser jag som en självklarhet. Skattefusk och skatteflykt hör inte hemma här och ska naturligtvis också bekämpas.

 Kvalitet i fokus

Förutom vårt behov av skatteinkomster till våra välfärdsverksamheter i våra kommuner bör vi också ta oss en funderare på när vi gör skatteuttag/vinstuttag i välfärdsverksamheterna.

Jag vill dock påtala att jag är positivt inställd till ett kreativt och utvecklande företagande i vår kommun, om nu någon skulle få för sig att tro något annat, men jag, såväl som så många andra, tycker inte att vår gemensamma välfärd är riktigt som den vanliga marknaden.

Vår välfärd ska vara generell och öppen för alla, skattebetalarnas pengar ska gå till det de är avsedda för, allas vår gemensamma välfärd. Här måste alltid kvalitet sättas i fokus, men det finns idag också ett annat fokus och det är vinstuttag i skolan, i vården och i omsorgen.

Affärer som gagnar dem själva

Vi socialdemokrater tror att det behövs lagar och regler att luta sig emot för att stärka kvaliteten i vårt gemensamma. Vi förespråkar kollektivavtal i offentligt finansierad välfärd (skattefinansierad) oavsett om den utförs av det privata eller det offentliga.

Vi tycker att offentlighetsprincipen och meddelarfriheten ska gälla hos båda! Här bör tilläggas att det visst finns de med stor kunskap och kompetens inom vinstdrivande företagare, absolut, men det finns också en annan kompetens , nämligen den att de ska göra affärer så att det gagnar dem själva!

Ska kunna garantera trygghet

Om våra regelverk idag finns för att få in så mycket privatiseringar i välfärden som möjligt, ljudligt påhejade av ideologiska politiska intressen, för just detta, då menar vi sossar  att det lätt blir så att vi tappar bort skattebetalarnas intresse av att veta vart deras inbetalda skatter tar vägen, eller om de får valuta för sina pengar gentemot aktieägarnas goda marginaler.

Vi säger därför att det är viktigt att kunna reglera vinstuttag och att vi via tillstånd, tillsyn och öppenhet ska kunna garantera både kvalitet och trygghet.

Som socialdemokrat har jag alltid med mig devisen om att "Samhället måste alltid vara som starkast när du är som svagast". 

Här var lite funderingar om skatter välfärd, och vinstuttag, där jag är för en gemensam välfärd och den svenska modellen.

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt