Annons:

Nilsson: Vi behöver göra betydligt mer för jämställdheten

På internationella kvinnodagen den 8/3 smyckades allas vår Astrid Lindgrens staty med blommor och blader! Här i Sverige finns få kvinnliga påklädda statyer, statyer resta till minne av duktiga, pådrivande, betydelsefulla och starka kvinnor.

Annons:

Den upplysningen fick vi till oss av alla duktiga florister som just på jämställdhetsdagen 2018  smyckade kvinnostatyer runt om i hela landet, så smyckades också vår Astrid staty.

Även om blommorna så sakteliga vissnar bort, som blommor ju gör, så finns alltid statyn kvar för att minna oss om och jämställdhet mellan killar och tjejer. Bra där! Naturligtvis infinner sig då frågan, lever vi i ett jämställt land? Nej, skulle jag svara, nog för att vi i Sverige kommit längre än många andra länder, visst är det så, men det finns betydligt mer att göra! Mäns och kvinnors kompetens behövs inom alla arenor för att vi ska utvecklas tillsammans.

Har lägre löner

Kvinnorna har fortsatt lägre löner än män! Kvinnor har fortsatt sämre möjligheter att utvecklas inom sitt arbeten. Arbetsmiljön är ett problem inom våra kvinnoyrken. Det är fortfarande väldigt få kvinnor i våra styrelserum. Kvinnor har fortsatt ett stort ansvar för hem och barn jämfört med män.

Kvinnor är mer utsatta för våld i hemmet, mer utsatta för sexuella trakasserier, vi har en eftersatt kvinnohälsa bl.a

Två saker som ligger mig varmt om hjärtat, dels vår välfärd framåt och dels # metoo rörelsens kraft. 

Inom välfärden jobbar många kvinnor, ett s.k kvinnoyrke, ett behovsyrke, en nödvändig arbetsinsats för vårt samhälle.  Vi skulle inte klara oss utan dem.

Det är inte jämställdhet

Vi kräver att välfärden håller hög kompetens, god kvalitet och att den ska finns när vi behöver den. Förskola, skola, städ, kost, vård, omsorg och sjukvård m.m.

Om fler ska välja yrken inom välfärden, som vi har behov av, så måste det finnas tillgång till heltider. Om fler ska välja heltider måste också arbetsvillkoren och arbetsmiljön vara god, så att kvinnor kan och vill jobba heltid. Om detta fixas, så måste det också delas på det obetalda hemarbetet, för att alla ska orka.

Idag finns alltför många deltidstjänster, vilket ger låg lön, korta och osäkra anställningar, vilket skapar otrygghet. Det i sin tur drabbar kvinnor, främst unga kvinnor, som får sämre ekonomi, som i sin tur leder till andra svårigheter som kan leda till oro och psykisk ohälsa. Det är inte jämställdhet i mina sossetankar.

 Uppmärksammades långt utanför våra gränser

Ingen kan väll heller ha undgått #metoo kampanjen under 2017, den visade hur omfattande sexuella trakasserier är mot kvinnor i världen. I Sverige fick den ett enormt genomslag, det blev så stort att det uppmärksammades långt utanför våra gränser. Inom varje yrkesgrupp och yrkeskår pratades det metoo, många var de manifestationer som genomfördes mot sexuella trakasserier.

I november samlades 200 skådespelare till #tystnadtagning, där lästes många anonyma vittnesmål upp om sexövergrepp från scenen. Hos många har det funnits ett stort behov av att få lyfta och berätta om dessa händelser, till hjälp för andra som också lyft sina berättelser , till hjälp för o.s.v

Minnet består

Regeringen i sin tur pekar på behovet av forskning för att få ett kvalitets och kunskapsunderlag inom många olika områden, allt för att få till ett hållbart arbetsliv, och ett jämställt samhälle! Ju mer vi gör oss medvetna ju, bättre för jämställdheten och för samhället

Jag blev glad när jag passerade vår Astridstaty iklädd vackra blommor, som en påminnelse om alla vuxna och barns lika värde och rättigheter. Där vi för våra tjejers skull kämpar för ett jämställt samhälle. Blommorna vissnar, men minnet består!

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt