Annons:

S replikerar:

Aliah Brink Salim och Daniel Nestor har svarat centerpartisterna Ingela Nilsson Nachtweij och Dennis Lindström.

S replikerar: "Vi vill fokusera på hur vi klarar kompetensbehovet"

Ingela NIlsson Nachtweij och Dennis Lindström från Centerpartiet skriver om att små företag ska ha stora möjligheter i vår kommun. Något som vi håller med om.

Annons:

Vimmerby kommun är en riktig pärla i Småland, likt många andra kommuner så har vi liknande problem med vissa saker för att vi ska lyckas. Kompetensförsörjningen är verkligen något som många företagare i vår kommun upplever som ett problem. Våra företag blir allt mer specialiserade och nischade i sina branscher och detta innebär att underlaget för de som är anställningsbara blir mindre.

Detta är något som måste prioriteras och tas på allvar. Ingela och Dennis skriver om att jobb och utbildning måste kombineras för att fler ska kunna komma in på arbetsmarknaden. Det håller vi och LO med om men där slutar likheterna mellan våra förslag på hur jobb och utbildning ska kombineras! Vad är då skillnaden?

1. Facket och arbetsgivare ska sätta lönerna – inte vi politiker! 

Utbildningsjobb ska regleras i avtal mellan fack och arbetsgivare. Centerpartiets förslag tillsammans med Alliansen är lagstiftning där politiker sätter löner.  
Deras inträdesjobb innebär att bryta befintliga kollektivavtal och hotar vår svenska modell. I detta förslag finns det dessutom en maxgräns på att en heltidsanställd ska tjäna 14 700 före skatt – en inskränkning som är helt unik inte bara i Sverige utan också internationellt. Helt fel väg att gå!

2. Problemet är inte att det är brist på jobb, det är brist på kompetens 

Många arbetsgivare i vår kommun vittnar om hur svårt det är att hitta kompetens. Det är stor brist på yrkesutbildade personer. Vi vill därför rusta människor med de kunskaper som krävs för ett yrkesliv i Sverige. LOs utbildningsjobb innehåller därför riktig utbildning som leder till gymnasieexamen. I Alliansens förslag finns det inga som helst krav på vad utbildningen ska innehålla eller vilken kvalité den ska hålla. Inget tyder på att inträdesjobben därför skulle lösa kompetensbristen på arbetsmarknaden. 

3. Alla ska kunna leva på sin lön 

Deras förslag om inträdesjobb betyder att man ska jobba 100 procent till 70 procent av lönen. Förslaget riktar sig dessutom endast in på grupperna nyanlända och ungdomar. 

LOs utbildningsjobb är en stor trepartsuppgörelse, eftersom LO tycker det är viktigt att staten ska erbjuda generösa studiestöd till den som utbildar sig. LOs utbildningsjobb riktar sig dessutom till alla människor, oavsett var de är födda. Det handlar om att långsiktigt kompetensförsörja Sverige och Vimmerby för att vi ska klara dagens och morgondagens utmaningar!  

Istället för att fokusera på hur mycket någon ska tjäna vill vi fokusera på hur vi klarar kompetensbehovet för att våra företag ska fortsätta kunna utvecklas och vara konkurrenskraftiga!  

Daniel Nestor, Socialdemokraterna i Vimmerby

Aliah Brink Salim, SSU Vimmerby 

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt