Annons:

Förhandlingarna igång mellan partierna – så går snacket efter den första dagen

Lars Johansson (V), Daniel Nestor (S) och Leif Larsson (C) kommenterar den första dagen av förhandling. Foto: Jakob Karlsson/Simon Henriksson

Förhandlingarna igång mellan partierna – så går snacket efter den första dagen

De tre partierna som vill styra Vimmerby kommun den kommande mandatperioden har inlett förhandlingarna. Men någon uppgörelse finns inte på plats.
– Det har varit bra diskussioner med högt i tak, säger Daniel Nestor (S).

Annons:

Under flera timmar under tisdagen satte sig totalt nio politiker – tre från vardera parti – för att diskutera förutsättningarna för ett samarbete mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet. 

Det var de första konkreta förhandlingarna som hållits mellan partierna. 

– Vi har påbörjat förhandlingarna, men inte slutfört dem. Jag kan inte säga någonting, säger Leif Larsson, som är en av centerpartisterna. 

Har det varit bra förhandlingar?

– Nej, jag har inga kommentarer om det. Vi tre har sagt att vi vill bilda majoritet och vi går in i det här i konstruktiv anda. 

Är ni närmare en lösning?

– Innan allt är klart är inget klart.

Hur lång tid tror du att det kommer ta?

– Det återstår att se. 

"Högt i tak"

Daniel Nestor, som företräder Socialdemokraterna tillsammans med Helen Nilsson och Eva Berglund, är lite mer öppen.

– Det känns bra måste jag säga. Det är första dagen av förhandlingar, men det har varit ett bra möte med bra diskussioner och högt i tak. Det är en bra start och nu handlar det om att hitta frågor vi är överens om. 

Hur nära är ni en lösning?

– Vi har haft lite samtal tidigare, men det är först nu vi har börjat mer skarpt. Det är en bit kvar innan vi har ett färdigt utkast på hur det ska bli, men jag har gott hopp om att vi ska ro det här i hamn. 

Ser du någon risk för att något parti lämnar förhandlingarna?

– Nej, det gör jag inte. Allas inriktning är att ge och ta. Diskussionerna i sig har varit öppna, ärliga och bra. Det behövs för att det ska bli en stabil grund och det gäller att vi är överens om inriktningen framåt. 

"Finns en samsyn"

Strax före valet uttryckte Lars Johansson (V) att "det behövs en ny politisk kompass i Vimmerby". Nu ska Vänsterpartiet och Centerpartiet – som varit en del av den politiska kompassen – försöka komma överens. 

– Jag tror inte det blir något hinder. Tittar man på nationell nivå är det större skillnader, men på lokal nivå är det mycket hands on-frågor. Jag tror absolut att vi ska kunna komma överens om en bra plattform att stå på. Det finns en samsyn kring vilka utmaningar vi står inför och hur vi ska lösa dem. Vi har olika ingångar, men jag tror att vi kan enas om en bra färdriktning framåt, säger Daniel Nestor (S).

Förhandlingarna fortsätter nu under resterande del av veckan.

– Jag vill inte spekulera kring när vi kan vara klara. Målet är att vara det så fort som möjligt, men diskussionerna får ta den tid det tar. Vi fortsätter den här veckan med fler samtal och målet är att kunna ha en färdig överenskommelse. Ingen vill dra på det här. 

Lars Johansson (V) säger så här:

– Det var ett bra och konstruktivt möte. 

"Vimmerby behöver en ny politisk kompass", var budskapet från dig i valrörelsen. Kan det bli en ny politisk kompass när Centerpartiet är kvar?

– Ja, det är vårt mål att förändra hur kommunen styrs och det tror jag vi har möjlighet att göra till det bättre med S och C. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt