Annons:

Hon blir Socialdemokraternas första kvinnliga ordförande – tar över efter Nestor

Eva Berglund blir ny ordförande för S i Vimmerby. Foto: Arkivbild

Hon blir Socialdemokraternas första kvinnliga ordförande – tar över efter Nestor

Daniel Nestor blev Socialdemokraternas yngsta ordförande någonsin. Nu lämnar han över ledartröjan till ingen mindre än veteranen Eva Berglund.
– Ibland måste man föryngra, säger hon och skrattar. 

Annons:

Någon föryngring handlar det kanske inte om. Eva Berglund är Socialdemokraternas mest rutinerade politiker och har varit en del av partiet i snart 40 år.

Nu blir hon också den första kvinnliga ordföranden i Vimmerby Arbetarekommun. 

– Det känns väl bra. Det hade varit positivt med någon yngre, men vi får jobba på gemensamt. Jag är inte ensam i styrelsen, utan det här får bli ett lagarbete. Det har aldrig varit en kvinna tidigare, så det är på tiden tycker jag, säger Eva Berglund. 

Daniel Nestor är ordförande för SSU Kalmar län och säger så här om att lämna ordförandeposten.

– Personligen har det varit fyra roliga och utvecklande år som ordförande, men jag tror också det är viktigt att våga lämna vissa uppdrag för att kunna ta sig an nya i framtiden. 

"Vet vad som behövs"

För Eva Berglund blir fokus nu på att smygstarta valrörelsen. Socialdemokraterna har ett katastrofval bakom sig och blev märkta av väljarna för koalitionen med Moderaterna. Partiet kom, efter bara fyra år vid makten, tillbaka till opposition.

– Hela organisationen ska igång igen och jag har fördel av att jag har varit med några gånger. Jag vet vad som behöver göras, säger Berglund. 

Vad blir viktigast i valrörelsen för dig?

– Dels vill jag jobba för att öka medlemsantalet och dels jobba tillbaka de mandat vi tappade vid förra valet. Det har varit väldigt tyst en tid av olika anledningar, men nu är det dags att vi börjar visa oss igen och förklarar vad vi står för. Vi måste få ihop namn till fullmäktigelistan och startar upp valrörelsen så smått i början på nästa år. 

Satsar på kyrkovalet

Dessutom ska partiet försöka profilera sig hårdare i kyrkovalet 2021.

– Vi ska försöka få ihop en lista till Vimmerby församling, säger hon. 

Hur ser det ut med nya namn till fullmäktigelistan?

– Vi måste jobba aktivt. Vi har haft många avhopp och det gäller att hitta människor som vill vara med. Vi har ett digert jobb framför oss, men det gäller nog alla partier. Det är inte jättenkelt att få människor att ställa upp.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt