Annons:

Socialdemokraterna borde ha fått demonstrera utan musik

Första maj! Det var i början av 60-talet och jag brukade stå på balkongen i Stjärnhusen på Köpmansgatan klockan åtta på morgonen. Vimmerby Musikkår brukade starta från torget och marschera genom staden för att hälsa våren. Efter en stund hördes dom i fjärran: bom---bom--- bom-bom-bom!

Annons:

Det var antingen en mellanmarsch eller det vackra arrangemanget på "Sköna Maj Välkommen" som spelades när dom kom längs Bondebygatan och jag fick en skymt av dom. Håret reste sig av välbehag på den lilla kroppen och jag visste, jag visste vad jag ville ägna mitt liv åt. Från fyra års ålder krävde jag av min far att gå ut och promenera bredvid musikkåren genom staden till sjukhuset där dom brukade avsluta med en konsert.

När jag var nästan fyllda nio år fick jag för första gången vara med själv vid uppställningen klockan åtta på morgonen den 1:a maj 1965 och själv uppleva fenomenet inifrån. Mitt första stora mål i livet hade nåtts! Dagen fortsatte med att musikkåren gick i front vid det traditionella Socialdemokratiska demonstrationståget från Folkets Park på eftermiddagen. Dagen var fullspäckad.

Utfördes av Socialdemokraterna

Idag, den 1:a maj 2016 fick jag ett samtal från en av mina första klarinett-lärare och f.d. ledare av Vimmerby Musikkår. Han var ledsen. Han sa: "Du vet ju att ända sedan 1950 har musikkåren spelat vid demonstrationen. Men i år var det inte Vimmerby musikkår utan Vena."

Som alla vet så har Vimmerby Kulturskola skurits ner från att ha varit länets bästa kulturskola, den 16:e bästa i hela Sverige till att ha blivit i stort sett ingenting. Med detta avskedades också alla lärare på blås- och stråkinstrument. Denna slakt utfördes av majoriteten i Stadshuset med en socialdemokrat som ordförande i Kulturnämnden.

En konsekvens av nedläggningen blev också att musikkårens ledare blev uppsagd. Dock, för att rädda några spillror fortsatte han leda kåren på ideell basis. Kort efter uppsägningarna blir också musikkåren uppsagda från sin repetitionslokal av kommunen.

Klandrar dom inte

Detta är bakgrunden när Vimmerbys socialdemokrater inför första maj-firandet har fräckheten att tillfråga Vimmerby Musikkår om dom vill ställa upp att spela på deras demonstrationståg!! Frågan gick till de kvarvarande medlemmarna som uppgivet svarade: Tack, men nej tack! Vi tror inte det! Jag klandrar dom inte.

Frågan gick då till Vena musikkår som tackade ja, omedvetna om dessa turer som föregått Vimmerby musikkårs beslut.

Det bästa hade varit om Vimmerbys socialdemokrater hade fått skrika sina paroller utan musik så hade dom fått uppleva vilken stämningshöjare det hade varit. På ett plakat stod det "Vi satsar på barnens fritid."?Esther Rosell, före detta flöjt-student på Kulturskolan innan nedläggningen blev väldigt ledsen när hon såg den skylten. För den gällde ju inte henne längre.

Hennes inlägg finns att läsa på Dagens Vimmerbys debattsida. Hon är ett av alla de barn som miste sin möjlighet att utöva sitt intresse och kanske också möjligheten att ägna sig åt musik på heltid en dag! 

Alf Hörberg

Kungliga Filharmonikerna

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt