Annons:

25 musiker: Vi ser hur vår orkester smulas sönder framför oss

Länets kammarorkester Camerata Nordica är mycket upprörda över beslutet att ställa in två produktioner. Här är en bild från orkesterns framträdande på BBC Proms i London. Foto: Camerata Nordica

25 musiker: Vi ser hur vår orkester smulas sönder framför oss

Den 5 december fattade Länsmusiken, där Vimmerbypolitkern Peter Högberg (S) är ordförande, beslut om att ställa in två produktioner med länets kammarorkester Camerata Nordica. Beslutet har skapat upprorsstämning i orkestern och den konstnärlige ledaren har lämnat sitt uppdrag.
DV publicerar här dt brev som 25 musiker skrivit till Länsmusikens styrelse.

Annons:

Till styrelsen och administrationen av Camerata Nordica, 

Som medlemmar av Camerata Nordica är det helt enkelt omöjligt att föreställa sig vad som alls orsakade era handlingar den gångna veckan. I denna stund ser vi musiker hur vår orkester smulas sönder framför oss, utan en enda kommentar från någon av er som var närvarande på mötet i förra veckan, eller vad som påskyndade handlingarna som vi fortfarande behöver bli officiellt informerade om.

Som det ser ut nu, blir den här lokalt älskade, nationellt firade och internationellt hyllade orkestern sprängd i luften av en styrelse och administration som inte visar någon som helst respekt för sina musiker som har gett sig hän till den här ensemblen genom år av service, framfört otroliga produktioner och gjort internationellt hyllade inspelningar.

*

Den 5 december ställdes våra produktioner i februari och mars in, utan förvarning eller berättigande. För musikerna som gav sina liv och karriärer till det här, är det en påtaglig kränkning av tillit och skapar en miljö man inte kan arbeta i, och som ingen musiker kan vara en del av.

Så sent som idag, har vi fortfarande inte blivit officiellt informerade om att projekten har ställts in, och inget berättigande eller kompensation har blivit erbjudet. Den här grova vårdslösheten av ledning och kommunikation är helt obegriplig. En brist på ledning och styre är ingen anledning att ställa in produktioner och att göra så utan att officellt informera musikerna och utan någon som helst dialog, är oförsvarligt. 

 *

Terje Tønnesen, vår älskade konstnärlige ledare och visionären bakom många av våra mest framgångsrika produktioner och hyllade inspelningar, avgick från sin position den 9 december. Kort därefter avgick även Per Nyström, vår solocellist, administratören ansvarig för våra musiker, och källan till många om inte alla fantastiska musiker och ledare genom åren.

Det måste bli tydligt förstått av styrelsen och administrationen att de här två individerna har varit den drivande kraften och den enda anledningen till framgången och hyllandet av Camerata Nordica de gångna decennierna. Att tro att den här orkestern kan existera utan vare sig Terje eller Per är att helt och grundligt missförstå vad den här orkestern är och hur den utvecklades till att bli vad den är, innan den här veckan. 

Den totala frånvaron av styrelsen och administrationen och deras vägran att berättiga deras handlingar och reagera på uppsägningen av deras viktigaste tillgångar är omöjligt för någon av oss att förstå. Vi hoppas innerligt att dessa oberättigade beslut blir omvända omedelbart och att vi kan fortsätta på den hoppfulla väg som har skapats under många år.

Signerat,

Willem Stam

Torbjörn Westman

Ulla Raukola

Guy Ben-Ziony

Barbro Lennstam

Mihkel Kerem

Sadie Fields

Eleonora Matsuno

Sophie Rosa

Brusk Zanganeh

Vashti Hunter

Catherine Bullock

Max Mandel

Daniel Bard

Simona Bonfiglioli

Dinara Mansurova

Abigail Fenna

Pål Solbakk

Sergej Bolkhovets

Claudia Ajmone-Marsan

Nikolay Shugaev

Jonian Ilias Kadesh

Natasa Grujic

Robert Mende

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt