Annons:

Hörberg: Camerata Nordica är för alltid borta

Länsmusikens styrelse får hård kritik för sin hantering av Camerata Nordica. Här skriver Vimmerbyfostrade musiken Alf Hörberg ett öppet brev till styrelsens ordförande Peter Högberg (S).

Annons:

Hej Peter!

Jag blir ledsen när jag hör och läser hur du och styrelsen har behandlat Camerata Nordica, dess ledare och övriga orkestermusiker. Det visar på oförmåga att förvalta det mänskliga kapital som en orkester utgör.

Orkestern är redan förlorad i den form som hade byggts upp under mycket lång tid. Två eminenta ledare som vigt en stor del av sin tid och sina karriärer åt orkestern har sagt upp sig och kommer inte tillbaka.

Självklart kommer inte någon annan ledargestalt inom överskådlig tid att komma till din räddning. Kvar har du en länsorkester som har ett länsuppdrag som måste bevaras, men de storslagna projekten från förr kan du titta i månen efter.

 *

A och O i orkesteradministration är kommunikation, medlemsdeltagande i alla processer och i planering. Respekt för de som skapar det klingande resultatet är centralt. Musiker är konstnärer som ger av sitt liv och sin själ åt det värv de blivit utvalda att utföra. Man vet sitt värde och tillvaratas inte det där man verkar, söker man sig vidare där man känner sig värdesatt. 

Det orkestern skulle ha behövt är en styrelse som i varje läge ser till orkestern och dess välmående i första hand. Först då kan storverk fortsätta att utföras. Det har dom inte haft och därför är ni där ni är. Jag har genom åren sett människor som du, styrelsebyråktater komma och gå som inte har någon förståelse för hur konstnärlig verksamhet fungerar och du kan sälla dig till mängden. Ni borde avgå allihop för allas bästa.

*

Det kommer ni inte att göra för ni är för upptagna av er egen förträfflighet. Det bästa ni kan göra nu är att ordna finansiering för kommande år med spillrorna som är kvar så att Kalmar län har en fungerande länsorkester. Det forna Camerata Nordica är för alltid borta. Det förstår alla. 

Som utomstående tar jag mig friheten att vara hård i mina omdömen. Jag hoppas att jag har fel Peter. Bevisa att jag har fel. Det är ditt jobb!

Detta brev publicerar jag personligen och det har inget med min arbetsgivare att göra!

Med vänlig hälsning,

Alf Hörberg

Kungl. Filharmoniska Orkestern

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt