Annons:

Kris för Länsmusiken – konstnärlige ledaren hoppar av

Vimmerbypolitikern Peter Högberg tvingas lägga ned stora delar av Camerata Nordicas produktioner. Foto: Simon Henriksson

Kris för Länsmusiken – konstnärlige ledaren hoppar av

Framtiden är oviss för Länsmusikens kammarorkerster Camerata Nordica. Tre produktioner i början av 2017 har ställts in – och den konstnärlige ledaren har hoppat av.
– Vi tummar på kvantiteten, inte kvaliteten, säger Länsmusikens ordförande Peter Högberg (S).

Annons:

Camerata Nordica är Länsmusikens kammarorkester och har varit ett stående inslag i länets kulturliv ända sedan 1974. Nu är det osäkert när nästa produktion från orkestern kommer publiken till del.

Länsmusikens styrelse har valt att ställa in två produktioner – och som en följd av det har den konstnärlige ledaren Terje Tönnesen hoppat av. Följden av det är att även produktionen i januari ställs in.

Nu är det högst osäkert om det överhuvudtaget blir någon konsert med Camerata Nordica under första halvåret 2017. I nuläget är ingen inplanerad. 

– Vi har tagit det här beslutet som en försiktighetsåtgärd. Rent ekonomiskt får vi inte besked förrän i början av nästa år och vår budget bygger på två delar: regionala bidrag och statliga bidrag. Uppräkningen från staten är 1,18 procent och det täcker inte ens löneökningarna. Därför har vi valt att dra ned antalet uppträdanden. Vi tummar kvantiteten, inte kvaliteten. Det är viktigt att säga att all övrig verksamhet och den som berör barn och unga är oförändrad, säger Peter Högberg (S), ordförande i Länsmusiken.

Varför får ni inte er budget innan budgetåret börjar?

– Så ser den tekniska modellen ut. Statens budget ska fördelas ned och sedan ska regionen bryta ned sin budget och ta beslut om hur mycket man skjuter till. Det är ingen nyhet, men staten tar inte sitt kostnadsansvar för kulturen utan vältrar över det på regionerna. Det är mycket allvarligt och kommer att utarma den regionala och den lokala kulturen.

Varför slutar den konstnärlige ledaren?

– Jag vet inte. Jag har inte hört de diskussionerna. Jag vet att han inte är med och då är det svårt att få till en produktion. Jag tror att det beror på att det finns en oro runt ekonomin, musiker vill alltid spela så mycket som möjligt så ofta som möjligt.

Hur många produktioner blir det med Camerata Nordica nästa år?

– Det är svårt att säga om det blir en, två eller tre. Hösten är inte planerad.

Blir det någon under första halvåret?

– Inte under namnet Camerata Nordica, men blir olika uppträdanden med våra musiker och andra delar också.

Hur stort bakslag är det här för Länsmusiken?

– Det är aldrig roligt att få ställa in. Min dröm som ordförande är att fördubbla antalet produktioner. Det känns aldrig roligt att få skära ned, särskilt inte när det handlar om kultur som jag tror betyder så mycket för samhället. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt