Annons:

Nu måste Vimmerbypolitiken vända blad

24 februari 2016 kommer för alltid vara en glädjens dag för väldigt många i Vimmerby kommun. Förhoppningsvis blir det också dagen då Vimmerbypolitiken fick en helt ny vändning. Konfrontationspolitiken har nått vägs ände. Nu behöver Vimmerby dialog, stabilitet och samarbete.

Annons:

Efter ett nästan ett år långt krig valde majoriteten till slut att backa. Efter folkomröstningen fanns det inget annat att välja på än att behålla de tre enheterna. Frågan var bara om det var majoriteten eller oppositionen som skulle få göra det. Majoriteten valde att göra det själv och att sitta kvar. Jag har inga synpunkter på deras val.

Det är förstås en glädjens dag i Pelarne, i Djursdala och i Gullringen – och en stor seger för drömmen om det decentraliserade samhället. Landsbygden har visat ett helt enormt engagemang och det är bara att hoppas att alla partier lyckas fånga upp det politiska intresse som den här frågan har väckt hos många. Skolfrågan har framkallat många demokratiska krafter som på ett eller annat sätt kan bidra till Vimmerby kommun.

Fler röster behövs.

Behöver samarbete

Vi behöver också ett annat debattklimat. Ända sedan den 31 mars har tonläget mellan de politiska blocken varit extremt högt och den ena idiotförklaringen har avlöst den andra. Konflikter är det roligaste journalister vet, jag kommer säkert sakna den här debatten om en vecka – men Vimmerby kommun behöver samarbete nu.

Med en öppnare budgetberedning och mer insyn för oppositionen kanske vi hade sluppit hela den här tio månader långa röran. Majoriteten är historiskt stark – men Vimmerby är i ett läge där alla idéer måste prövas, oavsett om de kommer från majoriteten eller oppositionen eller vanligt folk på gatan eller i kommentatorsfält.

Pengar måste sparas – med eller utan skolor. Det arbetet måste fortsätta med full kraft nu.

Bistra år väntar

Det viktiga att komma ihåg är att Vimmerby kommun inte nödvändigtvis behöver spara pengar genom strukturella nedskärningar. Det här är inget litet ”bara” – men Vimmerby behöver bara kapa utgifter.

Överallt i organisationen, små utgifter som stora – allt onödigt måste bort. En hel del som behövs måste bort och till och med en mindre del av det vi ser som nödvändigt. Vimmerby måste hitta balans i driften och minska kommunskulden.

Många bistra år väntar, med eller utan skolor.

Nya miljoner måste hittas

Majoriteten måste nu ganska snabbt hitta nya miljoner i sin budget. Det saknas cirka 1,8 miljoner på kostenheten (den tilltänkta besparingen för Pelarna förskola försvinner nu), de måste hämta in de 2,2 miljoner som skolnedläggningen skulle spara 2016 och nämnderna har redan svårt att hålla budget.

Nedlagda skolor kunde inte medborgarna acceptera, men de lär få tugga i sig en hel del andra tuffa nedskärningar framöver. Utmaningen är svår för våra politiker, men chansen ökar om de samarbetar över majoritetsgränsen. 24 februari 2016 är inte bara en segerns dag för landsbygden.

Förhoppningsvis är det också dagen då Vimmerbypolitiken vänder blad.  

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt