Annons:

Den här frågan behöver ni bli överens om, S och M

I frågan om skattesatsen behöver kommunalrådens partier bli överens om de ska regera vidare, skriver DV:s krönikör.

Den här frågan behöver ni bli överens om, S och M

Moderaterna vill sänka skatten under den kommande mandatperioden. Socialdemokraterna tycks inte lika förtjusta i idén.
Ska den lila majoriteten kunna existera efter nästa val behöver de komma överens om en så fundamental fråga för medborgarna.

Annons:

Vimmerby kommun innehar den föga smickrande förstaplatsen i Kalmar län när det handlar om att ha högst skattesats. Senast jag kollade var det även den högsta skattesatsen i Småland. Hur det blir efter att samtliga kommuner lagt sina budgetar för 2018 är oklart. 

Tydligt är att det förstås inte är någonting att sträva efter. Kristdemokraterna har tydligt argumenterat för att sänka skatten – något även Moderaterna, som drev igenom skattehöjningen, börjat lyfta allt tydligare.

Kalla det valfläsk eller vad som helst. Men de moderata väljarna älskar skattesänkningar och precis det de vill höra är det kommunalrådet Tomas Peterson sa på det senaste kommunfullmäktigesammanträdet, att han vill reducera skattesatsen med 50 öre mellan 2018 och 2022. 

Samtidigt är moderata företrädare som inte vill sänka skatten sannolikt inte moderater. 

"Hur troligt är det?"

Frågan är dock hur troligt det är. Vimmerby har visserligen länets högsta skatt – men just nu behövs det. Ekonomichefen Mattias Karlsson har flera gånger redovisat hur kommunens resultat hade sett ut om Vimmerby haft Västerviks, Kindas eller Hultsfreds kommunala skattesats. Läget hade varit betydligt mer bekymmersamt än det faktiskt är. Alla som har minsta intresse i hur ens kommun mår vet också att Vimmerbys situation varit mycket ansträngd de senaste åren.

Dessutom har SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, ett flertal gånger de senaste åren flaggat för att kommunerna står inför stora skattehöjningar för att klara välfärden. Inför 2017 höjdes skatten i 37 av rikets 290 kommuner. Endast åtta sänkte skatten. De flesta från förhållandevis höga nivåer. 

Det behöver inte säga allt, men det säger definitivt något. 

Addera att Vimmerby kommun har stora investeringsbehov fram till 2021 och en svårknäckt demografisk utveckling. 

Ni förstår ett ekvationen blir svår, även för Tomas Peterson i realiteten.

"Kan bli en av de hetaste"

När det gäller de ideologiska skiljelinjerna mellan socialdemokrater och moderater har de inte märkts påtagligt under den innevarande mandatperioden. De gånger partierna har haft olika åsikter på riktigt går nog faktiskt att räkna på en hand. 

Men skattefrågan kan förstås bli en av de hetaste inför valrörelsen. 

Tror Socialdemokraterna att det är möjligt att sänka skatten? Tveksamt. Åtminstone om man får tro på vad Helen Nilsson, kommunalrådet, har sagt. Och det ska man nog. 

Socialdemokraterna kommer troligtvis inte gå till val på en skattesänkning. Medan Moderaterna vill reducera skatten i Vimmerby med 50 öre under den kommande mandatperioden. Kanske vill Tomas Peterson bara rädda röster – och inte ens själv tror att det är möjligt. 

Men ska de två partierna kunna regera Vimmerby även efter 2018 – vilket båda har öppnat för är fullt möjligt – behöver de komma överens om en så pass viktig fråga för medborgarna. 

Ska skatten sänkas, ligga kvar eller höjas? Där behöver väljarna få ett svar innan den där viktiga söndagen i september.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt