Annons:

EFTER KRITIKEN – VIMMERBY ÅTERGÅR TILL ETT KOMMUNALRÅD

Helen Nilsson är den första i Vimmerby kommun som inte varit ordförande i kommunstyrelsen, men ändå haft titeln kommunalråd. Nu ändras systemet. Foto: Socialdemokraterna

EFTER KRITIKEN – VIMMERBY ÅTERGÅR TILL ETT KOMMUNALRÅD

Efter valet 2014 inrättade den nya majoriteten två kommunalråd. Nu tar samma partier beslut om att ta bort en kommunalrådstitel. Skälet är den kraftiga opinionen.
– Vi har påverkats av det och det blev jobbigt, säger Helen Nilsson (S).

Annons:

När Socialdemokraterna och Moderaterna slog ihop sig efter valet 2014 fick även vice ordförande i kommunstyrelsen en heltidstjänst och titeln kommunalråd.

Beslutet fick enorm kritik – och ännu värre blev det när samma partier föreslog att lägga ned sex skol- och förskoleenheter på landsbygden ett drygt halvår senare.

Titeln tas bort

I dag fattade kommunstyrelsen beslut om att ta bort kommunalrådstiteln för den vice ordföranden och sänka tjänstgöringsgraden, från 100 till 80.

Samtidigt höjer man tjänstgöringsgraden för den andre vice ordföranden, från dagens 40 till 50.

– Det har varit en tråkig debatt och den vill vi inte utsätta nästa majoritet och nästa vice ordförande för. Andra kommuner har ännu fler med titeln kommunalråd, men vi klarade inte den debatten, säger Helen Nilsson.

– Man rekommenderar att tjänstgöringen ska ligga på minst 50 procent för att någon ska kallas för kommunalråd, men det är opinionen som gör att vi tar det här beslutet, säger Tomas Peterson (M).

Ångrar ni något i den diskussion som blev?

– Jag tycker inte att vi kunde ha gjort något annorlunda. Det var en uppgörelse vi gjorde när vi gick samman. Beräkningarna visade att det inte skulle belasta ekonomin och det gjorde det inte heller, säger Helen Nilsson. 

Deltog inte

Precis som tidigare ska kommunstyrelsens ordförande få en ersättning på 90 procent av en riksdagsledamots arvode.

Vänsterpartiet lade fram ett eget förslag i kommunstyrelsen som innebar lägre arvodesnivåer. Centerpartiet deltog inte i beslutet.

Fotnot: En mer utförlig artikel om det nya arvodessystemet för Vimmerbypolitikerna kommer senare under dagen.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt