Annons:

Fritt fram att lämna in olagliga vapen

Polishuset i Hultsfred är en av de stationer som tar emot vapen under amnestin. Foto: Ossian Mathiasson

Fritt fram att lämna in olagliga vapen

Har du ett vapen som ligger och skräpar hemma? I så fall kan det vara läge att utnyttja Polisens fjärde vapenamnesti som drar igång den 1 februari.
– Vi gör det för att rensa bort alla illegala vapen, men vi får även in gamla vapen som personer med licens vill skrota, säger Michaela Eileby, chef för polisens vapengrupp i Kronoberg och Kalmar, till Sveriges Radio.

Annons:

Amnestin gäller mellan februari och mars och då kan alltså vem som helst lämna in vapen och ammunition utan att riskera straff. 

Enligt SR fick Polisen i Kalmar län in 600 amnestivapen, 800 licensvapen och 2,2 ton ammunition under den förra amnestin 2013. 

– Vi har inte rätt att fråga dem som kommer in med ett skjutvapen vad de heter eller var vapnet kommer ifrån, vi tar bara emot vapnet. Lagstiftarna har sagt att vi ska ha den här amnestin och det har ju visat sig ge resultat, säger Michaela Eileby.

Vapnen som lämnas in skickas till Nationellt forensiskt centrum där eventuella kopplingar till brott undersöks. Därefter skrotas vapnen. 

Amnestin omfattar inte sprängmedel eller andra explosiva ämnen. 

I Kalmar län kan du lämna in vapen och ammunition på hos på följande orter:
Borgholm
Hultsfred
Kalmar
Nybro
Oskarshamn
Västervik

 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt