Annons:

Utredningen om Temporånet läggs ned:

Här är mannen som knivrånade Tempo i höstas. Foto: Övervakningskamera

Utredningen om Temporånet läggs ned: "Frustrerande"

För drygt tre månader sedan knivrånades Tempo i Vimmerby. I slutet av december lades förundersökningen ned. – Tre månader känns som för kort tid, säger butiksägaren Roger Jonsson.

Annons:

I början av oktober förra året gick en knivbeväpnad och maskerad man in på Tempo i Vimmerby. Han hotade butiksinnehavaren med kniv och kom över närmare 5 000 kronor. Sedan lämnade han butiken till fots. 

Polisen har sedan dess utrett rånet, gått ut med signalement på mannen och också bilder från övervakningskameran. Något genombrott har dock inte kommit. 

I slutet av december beslutade förundersökningsledaren att lägga ned utredningen. Anledningen är att "vidtagna åtgärder har inte lett till att någon kan misstänkas för brottet". 

– Tre månader känns som en för kort tid. Det blir en frustration och det är vår erfarenhet sedan tidigare. Vi har haft två tilldömda böter för tillgrepp under hela vår tid och åklagarmyndigheten hjälper oss inte i alla fall. Jag tycker att de som patrullerar och kommer hit gör vad de kan för tillämpandet av lag och ordning, säger Roger Jonsson, som äger Tempo i Vimmerby. 

"Känns fort"

Det var Roger Jonsson som stod bakom kassan den där kvällen mitt i veckan. 

– Jag var hemma två dagar efter händelsen, men sedan släppte jag det. Men personalen tycker att det är otäckare nu efter det här, det är så tydliga signaler att man kan komma undan med det och det är tufft. Åklagarmyndighetens stora brist är den empatiska förmågan, det drabbar människor om man lägger ned utredningarna. 

Tre månader har gått sedan rånet inträffade. 

– Jag tycker att det känns kort, det kan hända mycket. De fick in ett stort flöde av tips när man gick ut i media med bilden på rånaren. 

Har stämningen varit lite dämpad?

– Ja, lite dämpat. Så länge man känner att den som gjort det kan åka fast, så är det ju en sak. Det är först nu man känner sig kränkt. 

En glass för 25 kronor

Roger Jonsson säger att man har haft stora problem med att rättsväseendet – i hans tycke – inte fungerar helt. 

– Vi har haft bekymmer med att man ser så flat på det. På 13 år har vi kanske förlorat varor för ett antal hundratusen och allt som har blivit är två bötesbelopp. En gång en glass för 25 spänn. Jag tycker att åklagarämbetet har ett sätt att resonera som är empatilöst.

Utan framgång har vi sökt förundersökningsledaren Susanne Hafström. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt