Annons:

Polisen kritiserar Tempos agerande: "Inte så bra"

Tempo bildpublicerade en kaktjuv på sociala medier. Ett agerande som kritiseras av polisen. – Vi tycker inte att det är bra, säger Ulf Gollungberg.

Annons:

Tidigare i kväll kunde vi berätta att Tempo i Vimmerby publicerade en bild på en person som snattat kakor i deras butik. Anledningen var förstås att få fram namnet på personen. Butiksägaren Roger Jonsson är mycket besviken på rättsväsendet och här kan ni läsa om varför Tempo agerade på det sättet. 

Polisen är dock inte särskilt glad över tilltaget. 

– Det hör inte till vanligheterna direkt och det är inte så bra, man ska fundera lite innan. De gånger vi går ut med bild så handlar det inte om snatteri direkt. Det brukar vara rån eller liknande och om man är helt säker på händelseförloppet. Det kan ju finnas vissa förklaringar om det inte är ett uppsåtligt brott, säger Ulf Gollungberg, vid polisen. 

Att göra på det sätt som Tempo har gjort skulle polisen inte rekommendera. 

– Vi uppmanar inte till det. De berörda kanske inte tycker att det är okej? Jag kan tänka mig, om man skulle vara oskyldig, att man gör en anmälan. Det beror på vad den utlagda personen har för förklaring. 

Vad kan det vara för brott då?

– Det kan röra sig om falsk tillvitelse, anstiftan till falsk tillvitelse eller förtal. Det kan vara lite olika, men för förtalsbrott krävs det att det är ett målsägandebrott och då krävs angivelse från målsägande.

"Olyckligt"

Till Facebook-delningen skrev Tempo: "Hjälp mig göra polisens jobb". Ulf Gollungberg upplever att det rör sig om en markering. 

– Det är klart att det är så, det förstår man. 

Butiksägaren har i stort sett inget förtroende för rättsväsendet och skriver att han inte kunde få någon hjälp från polisen. Hur ser du på det? 

– Det är olyckligt om man uppfattar det så. Men det handlar om en resursfråga, finns det bilder kan vi gå vidare. Oftast kan brotten klaras upp, där man har en gärningsman fångad, det handlar om lokala förmågor och ingen maskering. Det är svårare när det är kringresande eller någon utifrån. När det gäller snatteri har man oftast en gärningsman som stoppats av personalen och de brotten brukar vara väldigt lätta att lösa. 

"Hårdare brott"

Ulf Gollungberg tycker att det finns en klar skillnad mellan olika brott och att det kring vissa brott är rätt att publicera bilder på förövaren.

– Vi använder ju oss av Facebook och media ibland, men då är det hårdare än snatteri. Vi har gränser för det och det handlar om digniteten på brottet. 

Vad ser du för faror om det här blir allt vanligare i takt med ett minskat förtroende för polisen och rättsväsendet?

– Faror och faror, men det kan ju bli problem eftersom att det kan finnas en förklaring. Snatteri är brott utan fängelse, man får böter och det handlar om hur mycket man har i inkomst. Vi tycker inte att det här är ett bra sätt att agera på. Det gäller att tänka efter före man gör något. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt