Annons:

Butiksägare kritisk till avstängd gata:

Tempoägaren Roger Jonsson är mycket kritisk till kommunens agerande. Foto: Linus Johansson

Butiksägare kritisk till avstängd gata: "Kommunen saknar all form av empati"

Under två veckors tid är delar av Storgatan avstängd i Vimmerby. Det påverkar Tempos butik – och Roger Jonsson är mycket irriterad.
– Att jag inte har informerats tyder på en total avsaknad av empati, säger han.

Annons:

Mellan den 14 och den 28 maj är delar av Storgatan i Vimmerby avstängd. Skälet är att Vimmerby Energi- och Miljö AB arbetar med nya anslutningspunkter gällande vatten och avlopp. Vägen som stängs av är från platsen där Storgatan korsar Ringvägen och fram till där Storgatan korsar Bondebygatan. 

Det gör att infarten till livsmedelsbutiken Tempo från Storgatan är avstängd. Något som irriterar butiksinnehavaren Roger Jonsson.

– Arbetet som görs utanför mig på gatan är ingenting som har informerats till oss som verksamhet. Jag har kollat igenom min mejlhistorik och det finns ingen information alls. Det här påverkar ju såklart oss mycket, man väljer inte oss för att vi är störst eller billigast utan för att det är lätt att stanna. Ska man tvinga folk att ta sig till oss via Folkhögskolan eller Borgmästaregatan, så är det klart att man väljer att åka någon annanstans, säger Roger Jonsson.

Han säger att det redan efter tre dagar har märkts av – och är orolig för hur det ska bli.

– Jag måste ju kunna betala mina löner och det blir inte rättvist konkurrensmässgt. Jag har svårt att tänka mig att man skulle ha stängt av rondellen mellan ICA och Konsum på sommaren. Då hade man nog tänkt sig för först. Som det är nu är det tyst i butiken. Det är min fru som ansvarar för butiken när jag är i Linköping och hon är bekymrad.

"Får slänga mycket"

Den han främst är kritisk till är den uteblivna informationen. Hade han fått det hade han bättre kunnat planera för de här två veckorna. 

– Hade jag fått information hade jag kunnat minska mina beställningar under den här tiden. Jag hade kunnat förändra i schemat. Ska jag följa avtal måste jag göra schemaförändringar en månad i förväg. Då hade jag kunnat ha lägre kostnader under den här tiden eftersom jag får räkna med lägre försäljning. Nu är det stor risk att jag får slänga känsliga mejeriprodukter och frukt och grönt.

Han tycker också att det som stängts av är ett för stort område.

– Jag är ingen expert, men det känns som en onödigt stor förändring på Storgatan. Jag kan förstå uppdelen, men hade man stängt av lite senare, efter där man svänger upp mot Borgmästaregatan och mot Folkhögskolan, så hade vi kunnat hålla uppe vår verksamhet. Det känns som en enkel lösning.

Kommunen har agerat helt ignorant, tycker han.

– Det tyder på en avsaknad av all form av empati. Jag anställer åtta personer i kommunen och vissa månader är det tufft att betala lön. 

Vill ha ersättning

Nu tänker han gå vidare och se om han kan begära ersättning från kommunen.

– Det ska vara skäligt, tycker jag. Jag måste få täckning för mina kostnader som jag drabbats av. Den personal som är överflödig i dag måste jag få täckning för och också det svinn jag drabbats av. Det ligger en vecka framåt innan jag börjar se resultatet av det, men man bör titta på det här. Det dramatiska intäktsbortfallet borde jag också kunna få något för.

Hur mycket han kommer förlora är svårt att säga.

– Tappar jag i 20 000 i omsättning märks det rejält, men det är svårt att sia om det. 

Så här säger gatuchefen Andreas Horste om kritiken från Tempoägaren.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt