Annons:

Gatuchefen om kritiken:

Här är det avstängt under två veckors tid. Foto: Jakob Karlsson

Gatuchefen om kritiken: "Har inte resurser att informera sakägare vid varje schakttillstånd"

Tempoägaren Roger Jonsson är mycket upprörd över att han inte fått någon information om att Storgatan stängts av. Gatuchefen Andreas Horste säger att det inte går att kontakta varje sakägare vid sådana här tillfällen.
– Vi har inte resurser eller möjlighet att göra det, säger han.

Annons:

Under två veckors tid är delar av Storgatan avstängd i Vimmerby. Tempos butik berörs av att vägen är avstängd – och Roger Jonsson är ordentligt irriterad över det. 

Framför allt över att han inte fått någon information. 

– Det är VEMAB som ansökt om ett schattillstånd och då har vi gett tillåtelse en viss begränsad tid. Vi informerar alltid via vår hemsida, men vi har inte resurser eller möjlighet att informera omgivande sakägare vid varje schakttillstånd. Vi informerar alltid rent allmänt på hemsidan, där man kan hämta informationen, säger Andreas Horste, gatuchef i Vimmerby kommun.

Vid större avstängningar går kommunen ut med ett pressmeddelande eller en annons, säger han.

– Nu kommer man fortfarande åt Tempos parkering och kan fortfarande handla där. Det är den bedömningen vi har gjort.

Ni har gjort bedömningen att det inte kommer påverka någon tillräckligt mycket?

– Precis. 

"Tar med oss det"

Enligt Roger Jonsson kommer butiken att få betydligt färre kunder under perioden och han ser en stor risk för att han blir nödgad att slänga mejeriprodukter och frukt och grönt. 

Han kunde ha anpassat sig om han hade fått vetskap om det här. Är det inte rimligt när Tempo är den butik som berörs av avstängningen att man får information?

– Vi får ta med oss det i det fortsatta arbetet och dra lärdom av det om det är så pass stor påverkan. Då får vi tänka över hur vi ger ut informationen på ett bättre sätt. 

Du tycker inte att man behöver ta kontakt med den som berörs?

– I normalfall gör vi inte det. Det här handlar om en begränsad tid, mellan åtta till tio arbetsdagar maximalt. Det är inte heller turistperiod utan de sm bor i Vimmerby vet var Tempo ligger. Vill man till någon affär så vet man var den ligger. Så vi har gjort bedömningen att det inte ska påverka.

Han menar att Tempos konkurrensfördel är just att det är smidigt att ta sig dit.

– Är det så så får vi ta med det i den fortsatta bedömningen, tänker jag. 

Roger Jonsson tycker även att en för stor del av gatan har stängts av. 

– Det har med omledning av trafiken att göra, vår trafikingenjör har gjort en bedömning utifrån det för att få ett bra flöde av trafiken.

"Tror det blir svårt"

Nu tittar butiksägaren på att gå vidare för att försöka få kompensation från kommunen.

– Det tror jag blir svårt, det är inget vi kan ta ansvar för. Vi tittar på schakttillståndet utifrån det som kommer in för att VEMAB ska kunna göra de åtgärder man behöver. Det har vi rätt att göra eftersom vi är väghållare.

Kan du tycka att man skulle gjort annorlunda?

– Utifrån den information vi hade vid beslutet så tycker jag att vi har gjort rätt. Sedan kan man alltid förändra eller tänka annorlunda för att det ska bli så bra som möjligt för andra. Vi får se hur vi gör framåt. Vi har som sagt begränsade resurser och har inte personal att göra mer än det vi har i uppdrag. Vi får försöka hjälpas åt i kommunen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt