Annons:

  • Efterlängtad start för utbildning I Hultsfred – studenterna går ut i jobb nästa sommar

    Den första omgången av Hultsfred Lärcenters lastbilsförarutbildning hos SYAB har dragit igång med 14 studenter som ska studera i 40 veckor. Foto: Ossian Mathiasson

  • Efterlängtad start för utbildning I Hultsfred – studenterna går ut i jobb nästa sommar

    Johanna Malmehed från Hultsfred och Said Mohammadi från Vimmerby är två av studenterna som ska utbilda sig till lastbilsförare. Foto: Ossian Mathiasson

Efterlängtad start för utbildning I Hultsfred – studenterna går ut i jobb nästa sommar

Efterfrågan på utbildade lastbilsförare är precis som tidigare väldigt stor. I dag startade Hultsfred Lärcenters vuxenutbildning med 14 deltagare som utbildar sig till yrkeschaufförer för lastbil. 

– De börjar i dag och är klara med sin utbildning i början av sommaren, säger Rickard Hermansson, verksamhetschef för SYAB. 

Annons:

Hultsfred Lärcenter drar igång tre helt nya utbildningar för vuxna denna höst. I dag hade den ena utbildningen som utbildar 14 personer till lastbilschaufförer premiär i SYAB:s lokaler på flygplatsområdet i Hultsfred. 

Rickard Hermansson, verksamhetschef för SYAB, berättar att utbildningen pågår i 40 veckor och de 14 deltagarna utbildar sig till yrkeschaufförer för att köra lastbil. I ett tidigt skede av utbildningen går eleverna ut på arbetsplatsförlagt lärande (APL) för att skifta bekantskap med branschen. 

– Det är den första utbildningen vi kör. Vi på SYAB har i många år jobbat och planerat för denna utbildning tillsammans med Hultsfred Lärcenter. De samordnar utbildningen och vi är utbildare, säger Rickard Hermansson.

Vad säger du om gensvaret?

– 14 elever är jättebra och maxantalet för vad vi kan ta in. Söktrycket har varit jättestort. Jag skulle säga att det var nästan dubbelt så många sökande som det fanns platser. Vi har anställt två personer som lärare, Fredrik Törnblom och Therese Adolfsson. Vi är totalt sju anställda på SYAB i Hultsfred, säger Hermansson.

Studenter från närområdet

Han är glad över att utbildningen har kommit igång då branschen skriker efter kompetent personal. 

– Branschen skriker fortfarande lika mycket efter chaufförer som de alltid har gjort. Sydöstra Sverige är en av de regionerna i Sverige som behöver flest chaufförer om man tittar på TYA:s barometer.

– Deltagarna kommer i huvudsak från Vimmerby eller Hultsfreds kommun. Kul att det blir en så lokal sökning när Hultsfreds kommun väljer att satsa så mycket på en sådan utbildning. En fantastiskt bra satsning och stor satsning för orten. De som har haft ett intresse men inte tagit körkorten genom gymnasieskola får en unik möjlighet att kunna skaffa sig en yrkesutbildning.

"Vill köra specialtransporter i Sverige"

Johanna Malmehed från Hultsfred valde att söka sig till utbildningen då hon vill prova något nytt.

– Jag har jobbat på massa olika ställen, provat det mesta och känt att jag inte passat in. Jag träffade en kille som kör lastbil och intresset fångade mig väldigt snabbt. Jag blev mer och mer intresserad även om det alltid har funnits något med fordon som har gjort mig intresserad. Lastbilsyrket väcktes när jag träffade honom, säger Johanna Malmehed. 

Vad vill du jobba med efter avslutad utbildning?

– Jag vill köra specialtransporter i hela Sverige, antingen fordonstransport, vindkraftverk eller husmoduler. 

Said Mohammadi från Vimmerby har jobbat som snickare på BoKlok i Gullringen i tre år. Nu ska han utbilda sig till lastbilschaufför. 

– Jag hörde från mina kompisar att det var en bra utbildning. Jag vill köra tunga lastbilar med två axlar i Sverige eller utomlands, säger Saif Mohammadi. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt