Annons:

  • Nyutbildade yrkeschaufförer går direkt ut i jobb:

    Hultsfred Lärcenter och Syab bjöd i fredags in till avslutande examensfirande för de nyutexaminerade yrkesförarna som har gått den ettåriga yrkesutbildningen "gods och transport". Foto: Ossian Mathiasson

  • Nyutbildade yrkeschaufförer går direkt ut i jobb:

    Johanna Albinsson, Lovisa Lindersson och Susanne Lindahl är utbildade yrkeschaufförer som nu kliver ut i jobb inom transportbranschen.

Nyutbildade yrkeschaufförer går direkt ut i jobb: "Svårt att fatta att vi är klara"

Behovet av nya yrkeschaufförer är stort. Nu går den andra kullen godsförare ut i jobb inom transportbranschen. 
– Det har varit en driven grupp som har visat framfötterna, säger Therese Adolfsson, yrkeslärare på Syab. 

Annons:

Yrkesutbildningen ”gods och transport” är en satsning inom regional samverkan mellan Hultsfred Lärcenter, Vimmerby Lärcenter och Komvux Västervik i samarbete med utbildningssamordnaren Syab. Tanken är att utbilda vuxenstuderande och förse transportbranschen med den kompetens som många företag är i behov.

Ett gäng på sammanlagt 15 vuxenstuderande – nio kvinnor och sex män – har gått den ettåriga utbildningen på totalt 40 veckor. Det är den andra kullen godsförare som kliver ut i arbetslivet. 

– Att det har varit fler kvinnor än män i klassen är väldigt positivt. Man får ett annat klimat i klassrummet och det accepteras mer i verksamheterna, säger yrkesläraren Roger Svensson. 

"Dröm jag har haft sedan jag var barn"

Susanne Lindahl, Lovisa Lindersson och Johanna Albinsson är tre av de nyutexaminerade yrkesförarna och förverkligar barndomsdrömmen med att köra lastbil. 

– När den här möjligheten dök upp var det bara att hoppa på. Det är en dröm jag har haft sedan jag var barn. Nu efter utbildningen ska jag köra mjölkbil på Frödinge Tanktransport, säger 55-åriga Venabon Susanne Lindahl, den äldsta deltagaren i klassen. 

Johanna Albinsson från Ankarsrum har haft som dröm att köra timmerbil och det ska hon göra i sommar. 

– Jag har alltid velat jobba med skog och köra timmerbil har varit min dröm. Det som är bra med utbildningen är att man får så mycket behörigheter på en och samma gång, säger Johanna Albinsson. 

Lovisa Lindersson från Vimmerby tycker att utbildningen har varit bra.

– Jag ska köra grusbil på ett företag i Gladhammar.  Utbildningen har varit rolig då man har fått utmana sig själv. Vi har haft väldigt kul tillsammans hela gänget, säger Lovisa Lindersson. 

"Svårt att fatta att vi är klara"

Susanne Lindahl ser fram emot att komma ut i transportbranschen och ångrar inte sitt val att hoppa på utbildningen. 

– Det är svårt att fatta att vi är klara nu. Det har gått så fort. Jag har inte ångrat en dag även om det har varit tufft ibland. Man har fått blicka framåt för att se målet. Med en gång fick vi börja köra lastbil och jag trodde inte att det skulle gå so fort, säger Susanne Lindahl. 

Therese Adolfsson, yrkeslärare på Syab, berättar att söktrycket har varit stort för den tredje omgången av godsförarutbildningen. 

– Det är 79 sökande till 18 platser. Den här klassen har varit fantastiskt bra. De har jobbat på trots regn och snö, säger Therese Adolfsson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt