Annons:

  • Hård konkurrens: de får chans att bli yrkeschaufförer –

    16 elever började på Syabs godsförarutbildning, när den andra kursomgången inleddes på måndagen. Om 40 veckor är de färdiga yrkeschaufförer. Lärarna Therese Adolfsson och Fredrik Törnblom står på varsin kant. Foto: Lotta Madestam

  • Hård konkurrens: de får chans att bli yrkeschaufförer –

    Amanda Östergren, Oskarshamn, och Anna Bengtsson, Södra Vi är två av eleverna som vill bli yrkeschaufför. Foto: Lotta Madestam

Hård konkurrens: de får chans att bli yrkeschaufförer – "Behovet mättas inte"

53 sökande till 16 platser. Intresset för godsförarutbildningen var lika stort när andra kursen startade på måndagen.
– Att plugga till hästskötare på gymnasiet gav mig inget jobb och jag älskar att sitta bakom ratten som bilförare, motiverar Anna Bengtsson från Södra Vi sitt val.

Annons:

Och förutsättningarna att få jobb efter avslutad utbildning är bra. För att inte säga strålande. När första kullen godsförare, som utbildats av Syab genom Hultsfred Lärcenter, slutade i juni gick alla som nått behörighet ut i arbete.

På måndagen startad man en andra kursomgång.

Yrkeschaufförer om 40 veckor

I lektionssalen samlades 16 vuxenelever mellan 20 och 55 år, i huvudsak från Hultsfred och Vimmerby, men också tre från Västervik och en från Oskarshamn.

– Om 40 veckor är de färdiga yrkeschaufförer, säger läraren Fredrik Törnblom. Vi har stora förhoppningar att alla ska gå ut i jobb den här gången också.

– Behovet mättas inte. Sammantaget vid alla skolor finns det runt 3 000 elever, behovet är 6 500 nya yrkeschaufförer enligt Transportförbundet, tillägger han.

 "Blev inte av på gymnasiet"

Två av eleverna är Anna Bengtsson från Södra Vi och Amanda Östergren från Oskarshamn. De var båda förväntansfulla.

– Jag är i princip uppvuxen med det här yrket, säger Amanda Östergren. Både pappa, morfar, morbror, moster, lillebror och barndomsvän är yrkeschaufförer och flera av dem driver eget åkeri. Nu vill jag också ge mig in i yrket. Det blev inte av på gymnasiet, så det fick bli nu istället.

Anna Bengtsson å sin sida har inte lyckats få jobb som hästskötare, så hon ska skola om sig.

– Jag älskar att sitta bakom ratten som bilförare, nu hoppas jag förutsättningarna att få jobb som yrkeschaufför är bra, säger hon.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt