Annons:

Kommunalrådet efter frukostmötet:

Kommunalrådet Jacob Käll (C) under torsdagens frukostmöte i Vimmerby. Foto: Simon Henriksson

Kommunalrådet efter frukostmötet: "Vi kommer ta den risken"

Efter torsdagens frukostmöte med kommunen och en rad organisationer återstår en hel del frågor. Men kommunalrådet Jacob Käll (C) är glad över att dialogen är igång.
– Nu har vi upprättat en kontakt, säger han.

Annons:

Torsdagsmorgonens frukostmöte i Vimmerby samlade knappt ett 50-tal personer. En stor del kom förstås från kommunens organisation, men också aktörer från föreningslivet, kyrkan och besöksnäringsföretagen. 

– Jag fick ett bra intryck. Det var bra att så många kom och att det var de organisationer vi hade tänkt oss. Dessa är viktiga att ha med sig framåt och alla har hörsammat våra rop på hjälp och samarbete. Sedan har vi väl ungefär lika mycket frågor allesammans, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C). 

Nu handlar mycket om att fortsätta dialogen, menar kommunalrådet.

– Vi ger så mycket information vi bara kan och nu har vi mottagare för det. Bara det att man kommer hit visar att man vill hjälpa till. Jag tyckte det var intressant mot slutet att Svenska kyrkan och frikyrkorna samlades och pratade om hur de kunde jobba tillsammans. Det offentliga är också med i det här och det är en bra mix. Jag blir också glad över att Piroska (Kallay, turistbyrån) säger att "kom in till oss om ni behöver prata". Det är ett fantastiskt erbjudande, säger han.

"Formellt sett ingen aning"

Jacob Käll berättar att hans dotter i Dalarna försökt hjälpa till i sin kommun, men inte fått något bra svar.

– Hon jobbar som sjuksköterska och är samhällsengagerad. Hon hörde av sig om att hon kan tänka sig att jobba som volontär, men de kunde inte svara för vem som skulle ta frågan vidare. Det kommer vi lösa här. 

Framöver kommer det bli fler frukostmöten.

– Vi fortsätter med det här, men har inte bestämt dagar ännu. Det blir utefter behov och vad som händer. 

Kommunen har fortfarande inte fått några propåer från Länsstyrelsen eller Migrationsverket.

– Nej, vi har inget hört. Alla säger bara att vi ska förbereda oss och det är vad vi gör, utan att veta antal eller att vi har några ekonomiska garantier alls. Vi tar den risken. 

Men ni är väl ganska säkra på att staten kommer täcka upp?

– Formellt sett har vi ingen aning, men historiskt sett har det ju varit så, absolut. För de individer som nu kommer är det viktiga att det går snabbare hos Migrationsverket att bli registrerade. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt