Annons:

Färre skickar brev – nu höjs portot

Postnord höjer portot på grund av att färre skickar brev. Foto: MostPhotos

Färre skickar brev – nu höjs portot

Nu höjs portot i Sverige. Postnord höjer portot med en krona. Orsaken är fallande brevvolymer. 

Annons:

Postnord skriver i ett pressmeddelande att portot för brev upp till 50 gram höjs med en krona från årsskiftet. Det nya priset blir 13 kronor. 

Höjningen görs för att kompensera för det intäktsbortfall som uppstår när brevvolymerna fortsätter att minska till följd av digitaliseringen i samhället.

Priset för de allra tyngsta breven sänks samtidigt. 

– Samtidigt som vanliga brev som innehåller dokument minskar blir det allt vanligare att man använder frimärkta försändelser för att skicka gåvor eller e-handlade försändelser, saker som ofta väger lite mer än bara papper. Genom att förändra prissättningen något kan vi göra det enklare för dem som skickar lite tyngre saker, säger Mathias Krümmel, vd för PostNord Sverige.

Finansierar mycket

Varje brev blir dyrare att hantera när att färre skickar brev, eftersom en stor andel av kostnaderna är fasta. Portointäkterna ska finansiera hela den finmaskiga infrastrukturen från Ystad till Haparanda med fordon, lokaler, sorteringsmaskiner, löner med mera. 

Under 2020 minskade brevvolymerna med tolv procent jämfört med samma period året innan. 

– Fortsatt måttfulla portohöjningar bidrar till en robustare postservice, vilket behövs med tanke på att både den svenska geografin och postregleringen är bland de tuffaste i Norden. Förra hösten tillsatte regeringen en utredning som ska se över hur den samhällsomfattande posttjänsten ska kunna finansieras på sikt. Vi ser fram emot redovisningen av det uppdraget, som ska komma senast 31 januari 2023, säger Mathias Krümmel. 

Så sent som 2016 kostade portot 6,50 kronor.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt