Annons:

Behövde inte varsla efter förändringen – men ett antal tjänster har försvunnit

Ett antal tjänster försvann efter att Postnord gick över till varannandagsutdelning. Foto: MostPhotos

Behövde inte varsla efter förändringen – men ett antal tjänster har försvunnit

I början av året gick Postnord över till varannandagsutdelning. Det ledde till färre brevbärare lokalt i Vimmerby och Hultsfred.
– Jag har inte behövt varsla, utan det har varit naturliga avgångar, säger Joanna Kilvéus, produktionschef på Postnord i Vimmerby.

Annons:

I slutet av januari skedde en stor förändring inom posten i Sverige. Postnord gick över till varannandagsutdelning av vanliga brev och omläggningen skulle påverka i både Vimmerby kommun och Hultsfreds kommun.

– Det kommer påverka på så sätt att man får brev varannan dag. Ena veckan kan det vara måndag, onsdag och fredag och veckan därefter tisdag och torsdag. Det är varannandagsutdelning helt enkelt. Brev har minskat stadigt det senaste decenniet och det här är en ganska naturlig utveckling. Det är långt ifrån alla som får brev i sin brevlåda varje dag. Däremot varubrev och paket delas ut varje dag, berättade Joanna Kilvéus, som är produktionschef på Postnord i Vimmerby, då i januari.

Då flaggade Joanna Kilvéus för att bemanningen i Vimmerby och Hultsfred skulle minska en aning.

– Det kommer minska lite grann, det kommer det göra. Men det är inte så drastiska förändringar. Personalstyrkan kommer minska en aning under året. Jag har ingen procentsats kring hur många som kommer beröras. Vi kanske inte kommer bemanna på riktigt samma sätt och personalstyrkan kommer minskas.

"Inte behövt varsla"

Nu har mer än ett halvår passerat. Hur har det gått med varannandagsutdelningen?

– Det har fungerat jättebra, tycker jag. Både mottagare och kunder har lärt sig hur vi hanterar och distribuerar. Det har blivit en vardag av det också, säger Joanna Kilvéus. 

Har personalstyrkan minskat?

– Jo, men det har den gjort. Jag har inte behövt varsla, utan det har varit naturliga avgångar. Man vill alltid försöka undvika att varsla och nu handlar det om pensionsavgångar som vi inte har ersatt. 

"Starkt varumärke"

I nuläget är man cirka 30 anställda.

– Vi har minskat med några tjänster och det har berört brevbärarna. Jag vill inte kommentera exakt hur mycket vi minskat med, men det är några tjänster vi inte har ersatt.

Hur skulle du säga att framtiden ser ut?

– Postnord är ett starkt varumärke och en stabil arbetsgivare, men som många andra går vi tuffare tider till mötes.

Några av de mest intensiva veckorna ligger framför Postnord med Black Friday-kampanjer, julhandel och mellandagsrea.

– Julkorten har vi också förstås, som vi hoppas blir många.

Behöver ni ta in extra folk för det?

– Nej, vi räknar med att hantera det med befintlig styrka.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt