Annons:

Juristen om fallet: "Inte sett något liknande tidigare"

Fallet med den ukrainska familjen som jobbat nästan helt gratis för Vimmerbyföretagaren Erik ska upp i rätten. Juristen Ingemar Jeanlo har aldrig sett något liknande. – Det finns ett starkt bevisläge, säger han.

Annons:

Tidigare i idag skrev vi om den ukrainska familjen Gabiryan som ska utvisas ur Sverige. De har under asylprocessen jobbat för en Vimmerbyföretagare – men ska knappt ha fått någon lön över huvud taget. 

– Bevisläget är starkt. Det är fyra personer som kan berätta anställningen och vi har anställningsbevis som styrker. Jag vill inte föregripa prövningen, men jag har svårt att se att han har något att invända som gör att de inte vinner, säger juristen Ingemar Jeanlo. 

Han lämnade nyligen in en stämningsansökan tillsammans med Martin Gabiryan mot den utpekade företagaren. 

– Man har fört noggranna anteckningar över hur man har jobbat och vi har också andra anställda som jobbat där samtidigt, som vi kan kalla in. Till Martin har han heller inte förnekat att han är skyldig pengarna, men menar att det finns en kvittningsgrund för att Martin har tagit mat där. Han kommer ingenstans med ett sådant påstående som jag ser det. Det här är bara ett sätt att utnyttja dem, för att de är en svagare part.

"Aldrig sett något sådant här"

Sammanlagt har familjen fått drygt 20 000 kronor utbetalt. Långt från vad deras arbete skulle ha inneburit i inkomst. 

– Man kan verkliga fråga sig hur det ligger till, i något fall är det en utbetalning där man betalat preliminärskatt och sedan tre utbetalningar som man kallar förskott på lön och det är några märkliga utbetalningar. Men det får han ju svara för. 

Har du varit med om det här tidigare?

– Jag har aldrig sett något sådant här tidigare. Hade det varit du eller jag så tror jag inte att den här situationen uppstått. Nu har han utnyttjat de här människorna och när dottern hörde av sig så låtsades han att det var någon annan som svarade, vi har dokumenterat när han menar att det är någon annans telefon. Han har också god likviditet och jag har aldrig varit med om ett fall där man utnyttjar asylsökande så här. 

"Kan tycka att det är tragiskt"

Företagaren ska ha sagt att han kunde hjälpa den ukrainska familjen att få stanna i Sverige. 

– Som jag förstått det ska han ha sagt att de skulle vara tacksamma för att han har hjälpt dem att få vara i Sverige. Exakt hur orden har fallit vet jag inte.  

– Jag är jurist och juridiken är ganska känslokall, jag lägger ju inte in några känslor i processen, men kan på ett personligt plan tycka att det är tragiskt och att det sett till deras situation är bedrövligt naturligtvis. De ska i stort sett vara utblottade och skulle haft åtskilligt mer pengar efter att ha slitit där i sommar. 

Fotnot: Erik är ett fingerat namn. Företagaren heter egentligen något annat. Skälet till att vi inte namnpublicerar – trots att allmänintresset är stort – är att tvisten ännu inte är avgjord.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt