Annons:

Fortsättning för Odlingsakademien – intresset för odling och självförsörjning ökar

Ingmarie Söderblom, tf verksamhetsledare för Astrid Lindgrens Hembygd, Helena Styrbjörn, kursledare, Carina Engqvist, styrelseledamot, Eva Ekenberg, kursledare, Hillevi Helmfrid, kursledare och Kristina Lindelöf, styrelseledamot i Odlingsakademien. Foto: Johanna Karlsson

Fortsättning för Odlingsakademien – intresset för odling och självförsörjning ökar

Det blir en fortsättning på Astrid Lindgrens Hembygds projekt Odlingsakademien, och snart öppnar ansökningen till de populära kurserna i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö. Odling, hållbar livsstil och resiliens är i fokus och på köpet hoppas initiativtagarna att kurserna blir en grogrund för nya nätverk och landsbygdsföretagande.  

Annons:

Hållbar livsstil, resiliens och omställning är nyckelord när Odlingsakademien laddar för ett nytt år med kurser. Projektet Odlingsakademien startade 2019 och är drivet och finansierat av Astrid Lindgrens Hembygd. Odlingskurser och olika föreläsningar och aktiviteteter kopplade till odling anordnas med syfte att öka både intresse och kunskap när det kommer till odling, självhushållning och hållbarhet.  

– Odling är en sådan superkonkret och väldigt bra väg in i de stora frågorna. Det är vår samlade erfarenhet och anledningen till att vi startade upp odlingsakademin och Odla som livvstil 2019, berättar Carina Engqvist, styrelseledamot i Odlingsakademien.

Tre kurser under 2022

Akademien räknar med att ungefär 500 personer i Astrid Lindgrens Hembygds område tog del av de aktiviteter och kurser som anordnades under 2019-2020, och nu satsas det alltså på en fortsättning. Intresset för odling och medvetenheten kring hur sårbart vårt samhälle är verkar ha ökat under pandemin. 

– Så därför gör vi nu en version två. Odlingsakademien 2.0. Vi kör på den här gången, så det blir tre kurser i en som vi sprider ut lite mer geologiskt. Det bli en kurs i Eksjö, en i Vimmerby och en i Målilla, berättar Helena Styrbjörn, en av tre kursledare. 

Under veckan öppnar ansökningen till kurserna. Ungefär tolv platser på varje kurs finns, och intresset har tidigare varit stort, så långt ifrån alla som ansöker har kunnat få plats. Tidigare deltagare har haft väldigt olika bakgrund – alltifrån personer med lantbruk till någon som odlar i lådor på balkongen. 

– Förra året hade vi 100 sökande till 30 platser, så då kanske man väljer dem som inte bara vill odla för sig själva. Kanske någon som jobbar som lärare, eller vill föra vidare kunskapen på något sätt, förklarar kursledare Hillevi Helmfrid.

Nya nätverk - kreativitet och entreprenörskap

Förutom att sprida kunskap om odling och medvetenhet kring hållbarhet och självförsörjning ser också akademien mötet och nätverkandet mellan människor som en viktig del av konceptet. Ingmarie Söderblom, verksamhetsledare på Astrid Lindgrens Hembygd menar att mötena leder till kreativitet och nya idéer. 

– Det här skapar också entreprenörskap, för vi har ju en besöksnäring där man ska komma och äta. Steget från att odla hemma till att odla något som man kan leverera till restaurangnäringen ser jag också ett stort värde i. Så man ska inte bara se det som att ”nu kan vi odla våra egna morötter”, utan det ger ringar på vattnet som kan vara lite oväntade med anledning av de olika mötena som sker och de olika tankar och idéer som dyker upp.

Vill öka medvetenheten och kunskapen

Det handlar alltså om så mycket mer än odling, och på frågan om vad Odlingsakademin vill uppnå svarar Kristina Lindelöf: 

– En resilient och lycklig bygd!

– Ja, att man ska klara en kris. Att öka medvetenheten och kunskapen och förståelsen, fyller kursledare Eva Ekenberg i. 

– Kurserna handlar kanske inte så mycket om att stoppa ned frön tillsammans, utan att man lär sig grunderna och ett tankesätt som handlar om att ta vara på de resurser och material som finns. Att täckodla till exempel. Att bygga ny jord. Det blir mycket kunskap, och kanske för många ett nytt tankesätt, menar Carina Engqvist. 

Redan i januari startar kurserna, och de sträcker sig över hela året. Ungefär en träff i månaden blir det och en del hemuppgifter där emellan.  Förutom kurserna kommer Odlingsakademien anordna workshops, studiebesök och andra träffar under året. Kurserna kommer att vara kostnadsfria. Hela projektet finansieras med av Astrid Lindgrens Hembygd och LEADER.

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt