Annons:

MÅNGMILJONBELOPP TILL LOKALT UTVECKLINGSARBETE

Astrid Lindgrens Hembygd får mångmiljonbelopp. Foto: MostPhotos

MÅNGMILJONBELOPP TILL LOKALT UTVECKLINGSARBETE

Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd får mångmiljonbelopp. Deras strategi har prioriterats av Jordbruksverket.

Annons:

Den nya strategin skickades in höstas och har nu fått positivt besked från Jordbruksverket. Detta innebär att föreningen kommer att kunna fortsätta arbeta med Leader under perioden 2023-2027.

"Under stora delar av förra året pågick ett stort och brett mobiliseringsarbete i hela Astrid Lindgrens hembygd. Flera hundra privatpersoner, företagare, föreningsmänniskor, tjänstepersoner och politiker bidrog med tankar och åsikter om framtida behov och utvecklingsmöjligheter. Dessa kokades sedan ned till konkreta mål och insatsområden och blev till en strategi för kommande programperiod", skriver Astrid Lindgrens Hembygd i ett pressmeddelande.

"Mycket glädjande"

Efter juryns bedömning står det nu klart att föreningens strategi är en av de 40 strategier i landet som har blivit prioriterad. Jordbruksverket har reserverat drygt 43 miljoner kronor för lokalt utvecklingsarbete i Astrid Lindgrens hembygd. Det geografiska området, som utökats med fyra nya kommuner, omfattar Nässjö, Eksjö, Aneby, Vetlanda, Ydre, Vimmerby, Kinda, Hultsfred, Högsby och del av Oskarshamns kommun.

– Det positiva beskedet är mycket glädjande och en viktig delseger både för föreningen och för alla de människor som varit engagerade i framtagandet av strategin. Under hösten ska vi skicka in en rad kompletteringar och redovisa bland annat målvärden och medfinansiering samt slutgiltigt ansöka om att bilda leaderområde.Förhoppningen är att den nya verksamheten ska komma igång efter årsskiftet och att organisationen i början av 2023 ska vara redo att ta emot nya projektansökningar. Parallellt pågår slutfasen av nuvarande programperiod, säger Lennart Bogren, ordförande, och betonar att en del detaljer återstår innan ett formellt startbesked.

Jordbruksverket har beslutat att fördela 1,7 miljarder kronor från den strategiska planen till leaderområden i hela landet. Beslutet gäller under förutsättning att Sveriges förslag till strategisk plan godkänns av EU-kommisionen. 

Fakta

Leader är en förkortning från franskan med betydelsen att utveckla den egna landsbygden genom en modell där privat, ideell och offentlig sektor samverkar på lokal nivå.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt