Annons:

Ellen, 20, jagade efter mannen som ofredade henne sexuellt

Ellen Brantemo jagade ifatt den man som förra sommaren ofredade henne sexuellt och höll fast honom tills vakterna kom. I går dömdes han. Foto: Privat

Ellen, 20, jagade efter mannen som ofredade henne sexuellt

I juni 2016 blev Ellen Brantemo sexuellt ofredad i Källängsparken. Hon jagade ifatt förövaren, höll fast honom tills en vakt kom – och på torsdagen kom domen mot den unge mannen.
– Det känns som en vinst för mig, säger hon.

Annons:

Det skulle bli en trevlig och skön sommarkväll i Källängsparken i Vimmerby för Ellen Brantemo och hennes vänner.

Men en man ansåg sig ha rätt att ta på Ellens kropp. Mannen tog ett rejält grepp om hennes underliv.

20-åringen som flyttat från Vimmerby till Kalmar reagerade dock omedelbart. Hon sprang efter mannen och höll upp honom mot ett staket i väntan på att vakter skulle komma till undsättning. 

– Det var inte en självklarhet. Jag försökte prata med honom, men då sprang han bara iväg och då följde jag efter. Eftersom det skedde ganska snabbt reagerade jag rent instinktivt, säger Ellen Brantemo.

"Jätteskönt att han blev dömd"

Sedan den där junikvällen har många dagar passerat.

Och efter att Ellen gjort en polisanmälan och åtal väckts kom till slut domen i förrgår.

En ung man döms för sexuellt ofredande och misshandel, då han även tagit tag i Ellens arm och vridit om den. Tingsrätten dömde mannen till 50 timmars samhällstjänst och ett skadestånd på cirka 6 000 kronor. 

– Det känns jätteskönt att han blev dömd. Det har varit rätt jobbigt genom hela processen, så det känns skönt att inte ha gjort det förgäves. Det känns som en vinst för mig. 

Hur tänker du kring det som hände och hur har det påverkat dig?

– Jag har tänkt på det nästan varje dag eftersom att jag har förberett mig mentalt för rättegången. Jag har dock varit mest nervös inför just rättegången eftersom att jag aldrig har varit med om det innan. Nu känner jag att jag har fått mer pondus och tror mer på sig själv efter hela processen, men jag är även lite mer orolig och medveten om vad folk kan göra. 

"Stolt över mig själv"

Många gånger när kvinnor utsätts för sexuella ofredande finns det få vittnen och det kanske inte ens går att säga vem som utfört handlingen. Därför får många inte uppleva den upprättelse som Ellen fått göra. 

– Sådana brott sker oftast när ingen ser, alltså är det svårt att ha vittnen. Jag hoppas att fler vågar anmäla i framtiden, och processen kan vara jobbig att ta sig igenom, men det är det värt för samhällets och för sin egen skull. 

Ellen Brantemo är stolt över vad hon gjorde den där sommarkvällen. 

– Jag är stolt över att jag vågade och det känns som att jag gjorde rätt, vilket jag nu också har fått bekräftat. Man måste stå på sig, säger hon.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt