Annons:

Astrids arvingar i bråk med SD-politiker om citat

Ett citat som tillskrivits Astrid Lindgren används av SD-politiker i negativt syfte för att beskriva Sverige.

Astrids arvingar i bråk med SD-politiker om citat

Sverigedemokraterna har i en folder använt ett falskt Astrid Lindgren-citat, skriver Expressen. Det upprör familjeföretaget Saltkråkan.
– Jag utgår i från att de kommer att dra in den här foldern och slutar använda den, säger Saltkråkans vd, Astrid Lindgrens barnbarn Olle Nyman.

Annons:

Det ska vara Thoralf Alfsson, politiker för Sverigedemokraterna i Kalmar, som i en folder är missnöjd vad han kallar "massinvandringen till Sverige och Vimmerby". Han går till angrepp mot finansminister Magdalena Andersson (S) och använder i foldern ett citat som påstås komma från Astrid Lindgren. 

Citatet är det omtvistade: "När människor med makt slutar att lyssna på folk, då är det dags att byta ut dom". 

Ett citat som aldrig har kunnat tillskrivas Astrid Lindgren med säkerhet. Ändå används det av SD.

– Jag tycker det är upprörande och provocerande, av flera skäl. Dels för att det inte finns några belägg för att Astrid Lindgren uttryckt sig så. Det är det inte ens hennes citat. Men framför allt för att hon här används för att föra fram ett budskap som är så långt man kan komma från de värderingar som hon stod för, säger Olle Nyman, vars mormor var Astrid Lindgren, till Expressen.

"Nytt för mig"

Saltkråkan AB, som äger upphovsrätten till den folkkära författarens böcker, filmer och teaterpjäser, har skickat brev till SD. 

– Jag har skrivit ett brev till Sverigedemokraterna och påtalat detta. Jag utgår i från att de omedelbart kommer att dra in den här foldern och sluta använda den.

Vad som annars händer är oklart. Thoralf Alfsson (SD) hävdar dock att han inte känner till något brev från Saltkråkan.

– Det är nytt för mig, och inget jag känner till. Jag har varit i Spanien och kom hem i dag, sade han till Expressen sent på torsdagskvällen.

Han menar att frågan huruvida citatet är Astrid Lindgrens inte är utredd.

– Om jag inte missminner mig så är det väl ni på Expressen som haft artikel om att citatet inte alls ska tillskrivas Astrid Lindgren? Så om det nu är Astrid Lindgrens citat eller inte är ju en fråga som jag förstått inte riktigt är utredd.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt