Annons:

Karlsson på taket var galen stalker – nu överväger Saltkråkan rättsliga åtgärder

Karlsson på taket dök upp som galen stalker i Eurovision Song Contest. Det är inte Saltkråkan så förtjust i. Foto: Astrid Lindgrens Värld/Pressbild

Karlsson på taket var galen stalker – nu överväger Saltkråkan rättsliga åtgärder

Under den andra semifinalen av Eurovision Song Contest dök en karaktär som föreställer Karlsson på taket upp. Nu överväger Astrid Lindgrens ättlingar ett rättsligt efterspel.
– Vi kommer att följa upp det här med vår advokat i Ryssland för att se om det här är något vi ska gå vidare med, säger Olle Nyman, vd på bolaget Saltkråkan AB, till Nöjesbladet.

Annons:

Karlsson på taket – den omåttligt populäre Astrid Lindgren-karaktären – dök upp i en förinspelad sketch i torsdagens semifinal av Eurovision Song Contest. 

Där agerade han galen stalker till ukrainska Verka Serduchka. 

Astrid Lindgrens sagofigur är populär i de rysktalande länderna, men alla är inte nöjda. 

Saltkråkan AB, som äger och förvaltar rättigheterna till Astrid Lindgrens verk, är mycket tydliga med att det är förbjudet att "i offentliga sammanhang ikläda sig rollen som Pippi Långstrump eller någon annan av Astrid Lindgrens karaktärer".

– Det är inte något som vi har godkänt, licensierat eller känt till. Vi kommer att följa upp det här med vår advokat för att se om det här är något vi ska gå vidare med. Det återstår att se, säger Olle Nyman, vd på bolaget, till Nöjesbladet.

"Ganska luttrade"

Arrangörerna till Eurovision kan ha brutit mot upphovsrättslagen.

– Vi är ganska luttrade så vi är varken förvånade eller ilskna. Men vi ser ju allvarligt på alla typer av intrång. När någon använder Astrid Lindgrens karaktärer utan tillstånd är det ett brott mot hennes upphovsrätt.

Anledningen till att Astrid Lindgrens karaktärer inte får kommersialiseras är att man vill bevara berättelserna så som de är.

– Börjar man rycka ut karaktärerna från sina världar så finns det en risk för att man urvattnar intresset och berättelserna förlorar sin magi. Karlsson på taket bor ju på taket på en gata i Stockholm och lillebror bor i en av lägenheterna under. Kommer han flygande i en Eurovision-föreställning i Ukraina så ligger det ganska långt ifrån vad han är skapad för. Han har flugit fel, kan man säga.

EBU har inte gjort någon officiell kommentar vad vi erfar.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt