Annons:

Hyresgästföreningen om Vimarhems anspråk:

Hyresgästföreningen säger att Vimarhems anspråk är högre än väntat. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Hyresgästföreningen om Vimarhems anspråk: "Högre än väntat"

Vimarhem vill att hyrorna höjs med 4,75 procent för deras hyresgäster. Per Olsson, förhandlare på Hyresgästföreningen, tror inte att parterna blir överens redan i morgon.
– Det var högre än väntat, säger han.

Annons:

Under onsdagen inleds förhandlingarna mellan Vimarhem AB och Hyresgästföreningen kring hyreshöjningen som ska träda i kraft den 1 april.

Vimarhems anspråk är en hyreshöjning på 4,75 procent. Ifjol ville Vimarhem höja hyrorna med 3,23 procent. Då landade höjningen, efter förhandlingen, på 1,65 procent.

Per Olsson, förhandlare på Hyresgästföreningen, tycker att 4,75 procent låter väldigt högt. 

– Initialt låter det högt i mina öron. Jag vill inte gradera det, men det är högre än väntat. Det låter lite mycket måste jag säga, anser Per Olsson.

Vad hade du väntat dig?

– Någonstans runt omkring där man låg förra året.

Hur ser du på Vimarhems argument för sitt anspråk?

– Det är sant att kommunen höjt taxorna för sopor, vatten och avlopp. Just på de posterna brukar vi acceptera höjningar, men man kan också fundera kring om fastighetsägaren ska vältra över allt. Taxeökningarna får vi kanske acceptera, men det är rätt långt mellan de taxehöjningar och 4,75 procent.

"Krävs en del"

Snittet i Sverige ligger hittills på 1,69 procent.

– Allt är inte färdigförhandlat och vad det hamnar på här är förstås omöjligt att säga. Det är en delegation av hyresgäster som har beslutsfattandet.

Under onsdagen möts parterna för en första förhandling. Per Olsson verkar tvärsäker på – med tanke på Vimarhems höga yrkande – att man inte går i mål redan då.

– Jag tror vi kommer komma överens och det vore ett misslyckande att hamna i hyresmarknadskommittén. Men jag kan nästan lova att inget blir klart i morgon. Det kommer krävas en del när deras yrkande är så högt. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt