Annons:

Ska tillverka glass i Filmbyn Småland:

Anneli Rimås, Johan Zedig och lilla Astrid är glada över att Filmbyn Småland blir platsen för deras glasstillverkning. Foto: Simon Henriksson

Ska tillverka glass i Filmbyn Småland: "Väldigt glada för det"

Glass i massor blir det i Filmbyn Småland i Mariannelund. Johan Zedig och Anneli Rimås kommer att ha en egen glasstillverkning och ett eget glasscafé till sommaren.
– Det kommer tillföra massor till vår verksamhet också, säger Robert Glader, projektledare för Filmbyn Småland.

Annons:

Nu är det klart att Johan Zedig och Anneli Rimås flyttar in med sin nya glassverksamhet i Filmbyn Småland i Mariannelund.

Glassduon ska driva ett café i Filmbyn, men också producera all sin glass där. 

I juni öppnar man och påbörjar sin produktion på allvar. Med sitt nya varumärke Zedigs Glass vill de bli ett småländskt svar på Ben & Jerry´s. 

– Vi har tittat på lokaler i både Vimmerby och Mariannelund, men lutat åt Vimmerby. Men så kom frågan från Robert. Vi ser det som en fördel att vara här, vi tror att det kommer bli jättebra, säger Johan Zedig. 

Diskussionerna mellan dem och Filmbyn Småland har pågått ett tag. Robert Glader, projektledare för Filmbyn Småland, är glad och nöjd. 

– Vi har jobbat med att hitta någon som kan driva caféet och vi tog upp kontakten med Johan och Anneli. De håller på att bygga upp sin egen verksamhet med egen glasstillverkning och nu efter några månader känner vi att nu kör vi, säger Robert Glader. 

Han tror att Zedigs Glass kommer betyda mycket för Filmbyn Småland, som öppnar i juni 2017. 

– Vi är väldigt glada för det, det kommer tillföra en massa till vår verksamhet. Vi ser att vi kan hjälpa varandra, vi kan dra kunder till glasscaféet och de kan dra kunder till filmbyn. 

"Glass man åker hit för"

Johan Zedig och Anneli Rimås är nöjda med sitt val. 

– Vi ser det som en fördel att vara här, säger de. 

Deras glass ska sticka ut. Det är tanken. 

– Vi ska göra glass man åker hit för att äta. Vi ska göra den bästa småländska glassen, en småländsk Ben & Jerry´s med smak av Karamellkokeriet. Det ska vara Mariannelundsinspirerad glass. Varje kula ska vara en upplevelse, säger Johan Zedig.

Duon kommer satsa på "fudgecream".

– Det är som ett nytt varumärke. Med ett eget recept tog jag fram en fudge till kokeriet och den ska vi utgå från. Vi har tagit fram en kolasås på fudge. Vi kommer att göra alla tillbehör, allt är handgjort. Vi kommer att jobba utan tillsatser, det ska vara äkt smaker från den småländska skogen.

Kökskaos

Den senaste tiden har Johan och Annelis kök varit som en enda stor glassbomb. 

– Vi har haft testpaneler hemma och de har fått göra en bedömning. Sedan har vi också försökt att komponera glassar utifrån deras önskemål, exempelvis har hot chili, mörk choklad och en avokado-mango glass kommit till så. Vårt kök har varit en enda stor experimentverkstad, säger Anneli Rimås. 

Till att börja med kommer man att ha mellan tolv och 18 glassorter. 

– Det är ett grundutbud, sedan är vi inne på att ha månadens smak. Bubblaren kan vara lite mer galen. 

Basen i Mariannelund

Visionen för framtiden är stor. 

– Vi är två entreprenörer så tankar och visioner finns. Vi vill att folk ska veta att vi finns, åker man till Astrid Lindgrens Värld då hoppas vi att man ska tänka att "då måste vi åka och käka Zedigs glass också", säger Anneli Rimås. 

Basen kommer att vara i Filmbyn Småland. 

– Men för den sakens skull är det inget som säger att vi inte kan vara i Vimmerby eller Eksjö också. Men till att börja med kommer all tillverkning vara här. Vi kommer också att försöka hitta samarbeten lokalt.

Inga gränser

Att jobba över kommun- och länsgränserna är viktigt, tycker de. 

– Vi är mitt i alltihop. Vimmerby är ju jätteattraktivt för oss, det är knutpunkten. Det är ju nästan en halv miljon besökare i ALV. Kan de ta med sig hem att de har ätit vår glass och att det var en upplevelse, så är det den bästa marknadsföringen.

Robert Glader: 

– En fördel för Zedigs Glass, om de vill expandera, är att fastighetsbolaget äger mycket mark här. Det går säkert att hitta en bra lösning. Karamellkokeriet har 60 000 besökare, varför skulle då inte en massa människor kunna komma och se en filmstudioutställning och äta god och unik glass? Vi är tämligen överens om att det här kan bli en succé. Jag tycker också att det är viktigt att det inte finns gränser. Vi har ett nära samarbete med Astrid Lindgrens Näs och Astrid Lindgrens Värld och även Eksjö och vår målsättning är ju att locka 30 000 besökare till Filmbyn, säger han.

Se glasstillverkning

Den som är nyfiken kommer även att kunna se när glassen tillverkas.

– Det blir en bonus. Hela projektet med Filmbyn är ett landsbygdsutvecklingsprojekt och nu skapar det här arbetstillfällen. Kanske det kan komma något mer utav det här.  

Nu börjar arbetet med att hitta personal. I caféet ska det eventuellt också finnas möjlighet till enklare lunch. 

– Vi söker en caféansvarig på heltid och så sommarpersonal. På sikt, eftersom att vi tror att det kommer gå bra, behöver vi mer folk, säger Anneli Rimås.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt