Annons:

Snart kommer flyktingar till Storebro – butiken möjliggör för kunderna att skänka mat

Jakob Riis är ägare till ICA Nära Storebro. Foto: Privat

Snart kommer flyktingar till Storebro – butiken möjliggör för kunderna att skänka mat

Inom kort väntas ukrainska flyktingar anlända till Storebro. Nu ges ICA Nära Storebros kunder möjlighet att skänka mat eller annat vid butiken.
– Det är alltid fint och gott för hjärtat att hjälpa, säger butikens ägare Jakob Riis.

Annons:

Storebro som samhälle rustar för att möta de ukrainska flyktingar som väntas komma till orten inom kort. Migrationshuset i Storebro håller just nu på att iordningställas. 

ICA Nära Storebro har beslutat att fem procent av lönefredagens omsättning ska gå till Ukraina. 

– Många handlarkollegor gör också det och vi tycker det är en fin gest. Att hjälpa folk i behov och nöd är något jag vill göra om jag kan. Det är fint och alltid gott för hjärtat att hjälpa, säger Jakob Riis, som äger butiken.

De fem procenten ska gå till Röda Korset. 

– Det är det primära inom ICA. Jag vet att ICA Maxi Kalmar skänkte 100 000 kronor och det vore ju fantastiskt om fem procent på fredag kunde vara 100 000, men det har vi nog aldrig haft i omsättning på en hel dag. Men vi får hoppas att många kunder kommer och handlar.

"Måste välkomna dem"

Under veckan kommer man också ställa upp en kundvagn där kunderna kan skänka mat eller annat. 

– Det finns fortfarande ett behov av en hel del varor till Ukraina, men jag har inte satt mig in i det helt ännu. Det är ju inte bara att skicka ned vad som helst heller.

Kan det bli så att kundvagnen går till flyktingarna som ska bo i Storebro?

– Ja, det kan bli så men det är lite oklart ännu. Min förhoppning är att kunna lösa båda delarna. Jag ska sätta mig ner med det och under veckan kommer vi ha en tydlig plan för hur vi ska göra. Det kan ju vara att någon köper en leksak, lägger den i kundvagnen och så går det till något barn som kommer hit till Sverige. För mig handlar det om att vi måste deras situation att bli så dräglig och hemtrevlig som möjligt. Vi måste välkomna de flyktingar som kommer och ta hand om dem. Det funderar jag mycket på nu. Det är ju inte alltid det ekonomiska det handlar om, utan också att introducera dem till samhället och visa vad de kan göra när de är här, så att de inte behöver tänka på det hemska som sker i Ukraina.

"Hade älskat knäckebröd"

Jakob Riis kommer även titta på möjligheten att ta in produkter och varor som ukrainarna känner igen.

– Det vore kul att kunna stötta och handla ukrainska varor, sedan vet jag inte alls om det är möjligt. Det är något jag måste kolla på, för man vill ju inte heller handla något av Ryssland, säger han och fortsätter:

– Men jag kan ju gå till mig själv och om jag skulle vara tvungen att fly någon annanstans, så hade jag älskat att kunna få tag i knäckebröd. Det skulle ge mig en trygghet. När de kommer så gäller det att vara redo och då skulle matvaror som de är vana vid säkert betyda något. Det handlar ju om att ge dem en så dräglig tillvaro som möjligt. Det viktigaste är att de får en okej tid i Sverige och inte bara sitter där de bor. 

Butiksägaren är imponerad över alla insatser som görs. 

– Karaktärshotellet skänkte porslin och Storebro IF gör en stor insats för att bygga upp boendet ihop med kommunen. Det inspirerar till att hjälpas åt. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt