Annons:

Nyfödda smittade – nu ska alla barn som föds för tidigt utredas för MRSA

Samtliga barn som under 2017 har vistats på neonatalavdelningen vid Länssjukhuset i Kalmar ska undersökas för MRSA.

Annons:

I slutet av mars har ett mindre antal spädbarn vid avdelningen visat sig vara bärare av den anitbiotikaresistenta MRSA-bakterien och nu vidtar Landstinget åtgärder. 

– MRSA är en typ av stafylokocker, som är mer motståndskraftig mot antibiotika än andra stafylokocker och därför vill vi så långt det är möjligt hålla MRSA utanför sjukhusen, säger hygienläkare Per-Åke Jarnheimer i ett pressmeddelande. 

Totalt kommer cirka 50 barn som vistats på avdelningen under 2017 nu att undersökas. De kommer att få ett brev hem i brevlådan och ska sedan uppsöka sin hälsocentral för provtagning. 

Landstinget tittar också på smittspårningen bland personalen. 

Fakta

Det här är MRSA: 

MRSA är en bakterie av typen gula stafylokocker som är motståndskraftig mot många olika sorters antibiotika. Bakterien är ovanlig, men om man smittats brukar den oftast finnas på huden, i näsan och i svalget. För det mesta orsakar MRSA inte några besvär, men vid en infektion som kräver behandling finns det färre sorters antibiotika att välja mellan än för vanliga stafylokocker. För att minska risken för smittspridning av infekterade sår och hudinfektioner, ska man tvätta huden med flytande tvål och vatten.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt