Annons:

  • Storebro först ut på vårens dialogtour –

    Många kom till vårens första dialogtour i Storebro. Foto: Privat

  • Storebro först ut på vårens dialogtour –

    Eva Kindstrand, längst till höger, var en av kontaktpersonerna som ordförande i Storebro IF.

  • Storebro först ut på vårens dialogtour –

    Maria Bolin, samhällsplanerare på kommunen, var mycket nöjd med träffen.

Storebro först ut på vårens dialogtour – "En riktigt bra kväll"

Tuna och Gullringen hanns med innan jul. Därefter satte pandemin stopp. Nu har dialogtourerna tagits upp igen och på tisdagskvällen var man i Storebro.
– Det var en riktigt bra kväll, säger Eva Kindstrand, kontaktperson för mötet.

Annons:

Tuna var först ut av kommunens orter att vara värd för dialogtouren. Kort senare var det dags för Gullringen. Därefter satte pandemin stopp och kommunens dialogtour fick pausas.

Nu har den återupptagits och första anhalt var Storebro i tisdags kväll.

– Vi är jätteglada över att vara igång igen. Även om det var lite vintervärder, så var det härligt att få lyssna på sorlet nu när det var lite ljusare. Vi har ju pratat så mycket om de här dialogtourerna, så nu var det jättekul att kunna köra igång igen, säger Maria Bolin, samhällsplanerare på kommunen.

Ett 30-tal dök upp

Dialogkvällen i Storebro hölls i skolans matsal och utöver politiker och tjänstepersoner deltog ett 30-tal Storebrobor. 

– Det var en riktigt bra kväll med en ganska bra uppslutning. Vi uppskattade att det var ett 30-tal förutom politikerna och tjänstemännen. Självklart finns det saker och ting som kan förbättras, men många lyfte även det som är bra på orten, säger Eva Kindstrand, som var kontaktperson för mötet och också är ordförande i Storebro IF. 

På dialogtouren, som är en del av arbetet med en ny översiktsplan för kommunen, samlas synpunkter, tankar och idéer in från de olika orterna. 

– Jag tror att det är viktigt att se båda sidor, både vad som är bra och vad som är mindre bra, för att komma fram till gångbara lösningar. 

Vilket var det viktigaste medskicket?

– Vi satt i olika grupper och det var ganska blandat. Frågor som attraktiva bostäder, trygghetsboenden och en cykelväg mellan Storebro och Vimmerby var några av de sakerna som lyftes, säger Eva Kindstrand och fortsätter:

– Att få behålla skolan också samt att kunna utöka servicen här. Kanske få tillgång till en distriktssköterska någon gång i veckan. Vi vill också att man jobbar vidare med mötesplatserna. Det känns som det tappat lite fart under pandemin.

Men att få till en rotation, så att äldre kan flytta från sina villor, och skapa plats åt barnfamiljer är viktigt, anser Eva Kindstrand.

– Som det är nu finns nästan inga villor till salu. En annan fråga är att jobba med barn och unga som inte är intresserade av idrott. Vi måste hitta något åt de här ungdomarna också.

Frödinge näst på tur

Maria Bolin var väldigt nöjd med dialogträffen.

– Det var jättepositivt och lite som i Tuna – nästan uteslutande positivt. När man skulle beskriva vad som kännetecknar Storebro var det mycket om hur naturnära det är, hur fina omgivningar det är och bra kommunikationer. Det finns en stolthet över att bo i Storebro, säger hon och fortsätter:

– Annars var det viktigt att de naturliga mötespunkterna som skolan och affären får vara kvar och det förstår man ju. När det gäller en cykelväg har vi inte ensam rådighet i frågan, men kan ta med oss den och trycka på gentemot Trafikverket. 

Eva Kindstrand uppskattar att kommunen gör den här satsningen.

– Det är jättebra och jag hoppas vi kan fortsätta få till tätare dialoger. Politiker är givetvis alltid välkomna hit och det kanske går att hitta sätt för mer löpande dialoger. Det kan vara frukostmöten eller annat, så det inte behöver vara så stort varje gång.

Härnäst går dialogtouren vidare till Frödinge och där hålls mötet redan på torsdag kväll.

– Vi får se hur mycket folk det blir i Frödinge, det är alltid spännande. Efter det pausar vi ett tag för påsk och sedan blir det tre intensiva veckor. Vi ska få till en dialog specifikt med näringslivet också, säger Maria Bolin.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt