Annons:

Södra Vi var sist ut – nu har dialogtouren gått i mål

Dialogtouren gick i mål i Södra Vi tidigare i veckan. Foto: Ossian Mathiasson

Södra Vi var sist ut – nu har dialogtouren gått i mål

Södra Vi var sist ut av orterna på dialogtouren. Nu är den i mål och alla orter i kommunen har fått komma till tals.
– Nu börjar det stora arbetet för oss, säger Maria Bolin, samhällsplanerare på kommunen.

Annons:

Det startade i Tuna den 21 november förra året och avslutades i Södra Vi den 16 maj i år. Nu har kommunens dialogtour varit runt på samtliga orter. 

– Det känns lite vemodigt att det är slut för den här gången, säger Maria Bolin, samhällsplanerare på kommunen som hållit i trådarna. 

Den senaste tiden har dialogtouren varit i både Vimmerby tätort och Södra Vi. 

– Någon av kontaktpersonerna kallade det för det "grand finale" och lite så var det. Nu blev både en välkomstdrink och en avskedsfest i Södra Vi.

40 personer i Södra Vi

Cirka 40 personer kom till församlingshemmet i Södra Vi på måndagskvällen. 

– Det var mycket som var väldigt positivt i Södra Vi. Vi jobbar ju med ordmoln där man får lyfta det som man tycker kännetecknar orten. Här var det mycket om Ljunghäll, brunnsparken, skolan och Pumpen. Man lyfte både positivt och negativt förstås. Det var de lite mjukare värdena som lyftes med att det är socialt, ett aktivt föreningsliv med företag, gemenskap och samhörighet. 

Men även bättre vägar, bättre asfalt och ökad byggnation lyftes.

– Man lyfte sanering av tidigare industrier, tågstopp, att Ljunghäll finns kvar och att det byggs fler bostäder bland annat.

Arbetet med att sammanställa

Nu är dialogtouren i mål och nu börjar arbetet med att sammanställa vad som framkommit på de olika orterna.

– Nu börjar det stora arbetet för oss. Det handlar om att få fram alla berättelser och både se till vad som särskiljer orterna åt och vad det finns för likheter. Det kan handla om att man tittar på att det här funkar i Tuna och så för man vidare den kunskapen till andra orter. Att stärka dialoger är viktigt och det är något som blivit lite vilande i pandemitider. 

Översiktsplanen, som den här dialogtouren är en del av, gäller för 2050 och den senaste översiktsplanen är från 2007. En ny översiktsplan ska antas av fullmäktige någon gång under 2024. 

– Den här sammanställningen blir ett jätteviktigt underlag i översiktsplanen. Det är också viktigt att tita på de här idéerna och tankarna på en mer strategisk och långsiktig nivå och undersöka vilka bitar vi behöver lyfta upp för att jobba med framåt. Det har varit ett stort engagemang från grundskolor och gymnasiet också, och det behöver vägas in i sammanställningarna. 

När kan en sammanställning komma i tid?

– En mycket förenklad sammanställning ska vi titta på under nästa vecka. Sedan handlar det väl om veckorna fram till sommaren och semestern med att göra en längre sammanställning. Vi räknar med någon träff efter semestern och sedan blir det samråd i december, säger Maria Bolin och fortsätter:

– Något av det allra viktigaste när det här sammanställs är att få ut det i kommunens organisation. Det finns en mångfald av verksamheter i en kommun och det här rör allt. Det rör även föreningslivet och civilsamhället, så det är inte bara kommunala angelägenheter eller åtaganden.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt