Annons:

  • Stor uppslutning när dialogtouren kom till orten –

    Det blev rekord för dialogtouren när man besökte Pelarne. Foto: Privat

  • Stor uppslutning när dialogtouren kom till orten –

    Maria Bolin är samhällsplanerare på Vimmerby kommun. Foto: Simon Henriksson

Stor uppslutning när dialogtouren kom till orten – "Fick ta fram extra stolar"

Kommunens dialogtour rullar vidare. Nyligen har man varit i Pelarne och Frödinge. I Pelarne kom en stor andel av invånarna.
– Procentuellt når vi nog inte samma nivåer i Vimmerby tätort, skojar Maria Bolin, samhällsplanerare på kommunen.

Annons:

Innan jul stod Tuna och Gullringen värd för kommunens dialogtour. Därefter satte pandemin stopp och kommunens dialogtour fick pausas. 

Nyligen återupptogs den och första anhalt var Storebro. Efter det har även Pelarne och Frödinge hunnits med. I Pelarne kom drygt 30 personer – vilket är en stor andel av ortens totala invånarantal. 

– Det var rekordstort deltagande. Vi har inte exakt statistik, men det var väldigt många som kom och vi fick ställa fram extrastolar. Procentuellt kommer vi nog inte nå samma nivåer i Vimmerby tätort. Det är viktigt även i centralorten och vi hoppas såklart att många kommer dit också. Sedan kan det nog vara så att ju mindre orten är desto mer brinner man för sin ort och sin bygd. Många i de andra orterna har ju också en större relation till Vimmerby tätort än övriga orter, säger Maria Bolin, samhällsplanerare på kommunen. 

I Pelarne var det en stor optimism, berättar Maria Bolin. 

– Det var väldigt positivt och nästan uteslutande det kring vad som kännetecknar Pelarne. Man lyfte fram kyrkan, Bullerbyn, Körsbärskullen, sammanhållningen, trygghet, gemenskap och frihet. Det var mycket mjuka och sociala värden som lyfte fram. Något man lyfte var att man ska inventera de ödehus som finns. Vatten och avlopp pratade man om och det är en viktig fråga, som det finns en pågående diskussion om. Man pekade också ut olika områden för strandnära tomter och turismen framåt. 

Något skralare i Frödinge

I Frödinge var uppslutningen något skralare.

– Det var ett tiotal, spöregn och skittråkigt väder. Det var väl en något mer negativ bild som målades upp där, men sådant kan också avspegla sig på vilka som kom just vid det tillfället. Man lyfte affären, ostkakan, det starka förenings- och näringslivet samt gemenskap. Man lyfte också hål i vägarna, dålig asfalt och att det är trafikfarligt. Det viktigaste för framtiden var seniorboende, fiber, vägunderhåll, säkra gång- och cykelvägar, träffpunkter och aktiviteter. 

Nu har man nått halvvägs med kommunens dialogtour. Näst på tur är Djursdala under torsdagskvällen. 

– Alla kvällarna hittills har varit väldigt positiva. Vi är väldigt glada att så många dyker upp och bidrar med sin tid för att ge oss underlag. 

Nästa vecka är det Locknevi och Rumskullas tur.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt