Annons:

Så fördelas ukrainska flyktingar över länet – kommun för kommun

Så fördelas de ukrainska flyktingarna över länets kommuner. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Så fördelas ukrainska flyktingar över länet – kommun för kommun

Migrationsverket utgår från sitt huvudscenario och det innebär att 76 000 människor söker sig hit från Ukraina till halvårsskiftet. Det skulle innebära 1 941 personer till Kalmar län. Nu finns förslag på hur fördelningen blir kommun för kommun.

Annons:

Under onsdagen har Migrationsverket presenterat fördelningstal på länsnivå när det gäller skyddssökande från Ukraina. Syftet är att säkerställa ett jämnare mottagande över hela landet jämfört med tidigare flyktingkriser.

– Vi vill undvika det läge som uppstod i samband med flyktingmottagandet åren 2015-2016, då vissa kommuner blev oproportionerligt hårt belastade, säger Magnus Önnestig, avdelningschef på Migrationsverket. 

Den 1 juli träder en ny lag i kraft. I väntan på den nya lagstiftningen har Migrationsverket fastställt en fördelning på länsnivå samt förslag om fördelningstal på kommunnivå. 

Migrationsverket utgår från sitt huvudscenario på 76 000 skyddssökande till Sverige från Ukraina. Sedan den 24 februari har cirka 31 000 medborgare i Ukraina sökt skydd i Sverige.

– Siffrorna kan komma att justeras beroende på utvecklingen i Ukraina och hur många av de som kommer till Sverige som behöver hjälp med boende. Ett viktigt underlag kommer att vara den inventering av boenden som länsstyrelserna gjort. Målsättningen är att kommunerna ska ha så goda förutsättningar som möjligt att planera mottagandet och i möjligaste mån undvika att skyddsbehövande måste flytta, säger Magnus Önnestig.

Drygt 1 900 till Kalmar län

Fördelningsnyckeln är framtagen enligt den modell som redan används för bosättning av nyanlända och kvotflyktingar. Avräkning kommer ske för de skyddsbehövande som redan vistas i kommunerna.

Kalmar läns fördelningstal är 1 941 personer. Stockholms län har exempelvis fått ett fördelningstal på 16 644 flyktingar från Ukraina. 

I Kalmar län fördelas flest till Kalmar kommun. Det rör sig om 548 personer. För Västervik handlar det om 244, för Vimmerby 146 och för Hultsfred 80. 

I Kalmar befinner sig redan 113 skyddsbehövande från Ukraina i dag. I Västervik är det 53, i Vimmerby tio och i Hultsfred 40. 

Fakta

Fördelningstal Kalmar län: 

* Kalmar kommun, 548

* Västerviks kommun, 244

* Oskarshamns kommun, 213

* Mörbylånga kommun, 187

* Nybro kommun, 150

* Vimmerby kommun, 144

* Borgholms kommun, 135

* Hultsfreds kommun, 80

* Torsås kommun, 77

* Mönsterås kommun, 68

* Emmaboda kommun, 68

* Högsby kommun, 25

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt